Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
19-02-2009  

Almelo winnaar regionale bouwoorlog

 

Kuiper verliest slag in "bouwoorlog" is de kop van een artikel in TC Tubantia van zaterdag 14 februari ’09 dat gaat over een voorstel van het Dagelijks Bestuur van regio Twente een extra woningcontinent aan Wierden, Twenterand, Hellendoorn en Rijssen toe te wijzen. Toen ik dat gelezen had was mijn eerste gedachte: Als Kuiper (lees B&W van Almelo) deze slag in de bouwoorlog verliest dan is dat pure winst voor Almelo. Het toewijzen van extra woningen aan de omliggende gemeenten is geen bedreiging maar biedt Almelo een prachtige kans. Almelo kan nu haar veel te ambitieuze bouwplannen tot een realistische hoeveelheid terug brengen. Als het bestuur van regio Twente zichzelf al niet aan eerder gemaakte afspraken wenst te houden dan kan Almelo deze in het belang van de stad ook naast zich neer leggen. In elke discussie over Waterrijk en het bouwprogramma van Almelo wordt door de wethouders Kuiper en Sjoers de gemaakte afspraken in het bestuur van regio Twente aangehaald. Dit argument is nu achterhaald.

De toewijzing van extra woningen aan omliggende steden noem ik een vreemde beslissing van het DB van de regio Twente. Daar zijn meerdere redenen voor op te sommen.

Als eerste punt wil ik wijzen op het beleid. Met de beste wil van de wereld kun je het regiobeleid niet consistent noemen. Want met dit voorstel wordt binnen een tijdsbestek van 7 a 8 jaar een besluit genomen dat tegenstrijdig is aan alle eerdere afspraken c.q. besluiten. Het is in tegenspraak met eerdere vroeg in de 21e eeuw gemaakte afspraken binnen het regiobestuur waarin Almelo extra woningen toegewezen krijgt. Daarop is volgens de hierboven aangehaalde wethouders het plan voor Waterrijk (4500 woningen) gebaseerd.

Ten tweede denk ik aan de financiële kant. Het mag verwacht worden dat Almelo door een dergelijk besluit financieel getroffen wordt. Almelo heeft de laatste jaren, volop gesteund door besluiten van regio Twente, in het buitengebied o.a. Leemslagen en Waterrijk veel grond gekocht en daarin dus fors geld geïnvesteerd. Er is nog geen dup van terug verdiend en dat zal is mijn mening ook zo blijven. Waterrijk kost Almelo nog iedere dag handen vol geld want er wordt ook nu nog met veel ambtelijke inzet met navenante kosten aan verder gewerkt. Elk jaar vertraging zal gaan leiden tot een verlies van vele miljoenen extra. Die vertraging is al volop gaande en zal mede door de economische crisis tot nog meer vertraging leiden.

Het derde punt is de prognose voor de woningbouw. De regio prognose voor de woningbouw wijkt totaal af van de prognoses van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) en Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) die in juli 2008 gegeven zijn. Beide organisaties komen tot andere cijfers voor de toekomstige woningbouw in Almelo, Twenterand en Wierden dan de regio Twente hanteert. Gemakshalve verwijs ik naar www.stichtingnat.nl. Almelo heeft tot ± 2030 plannen klaar liggen voor 8000 woningen. Het CBS en het PBL geven in haar prognose voor Almelo aan dat uitbreiding met 2400 woningen genoeg is. Dat moeten naar ieders idee dan wel woningen zijn van hoge kwaliteit met toepassing van duurzaamheidsprincipes en "binnenstedelijk" gebouwd. Daar wil het gros van de huidige en toekomstige generaties wonen. Vanaf 2020 is er in Almelo geen sprake meer van groei maar krimp van de bevolking. De cijfers van CBS en PBL geven voor Wierden aan dat er tot 2025 met 800 woningen voldoende aan de vraag kan worden voldaan. Dan is ook voor Wierden een periode van krimp ingetreden. De regio zegt dat het er 1.052 zouden mogen zijn. Maar Wierden heeft plannen voor ± 1500 woningen op de plank klaar liggen. Hiervan worden mooie natuurgebieden zoals De Berghorst en Zenderink het slachtoffer.

Je kunt je afvragen waar het dagelijks bestuur van regio Twente haar informatie weg haalt?

Als het algemeen bestuur van de regio het voorstel van het dagelijks bestuur overneemt dan zal dat leiden tot kapitaalvernietiging is mijn mening.

Almelo zal door de regio fors financieel tegemoet gekomen moeten worden om de verliezen voor toekomstige braakliggende gronden op te vangen.

Het meest trieste echter in dit geval is dat de natuur en het landschap aan ruimtelijke kwaliteit gaat inboeten idem dito het welbevinden van Twentenaren. De gebieden rond Almelo zoals het veengebied tussen Almelo en Vriezenveen (Waterrijk) en het Leemslagengebied verliezen voor altijd hun identiteit. Misschien dat er met lapmiddelen nog iets van de oorsprong kan worden terug gewonnen. Daar is dan wel geld van de regio en de provincie voor nodig en of zij dat willen en/of kunnen beschikbaar stellen is nog maar de vraag?

De gang van zaken rond de"bouwoorlog" moet Almelo wel tot het besef brengen dat bouwen in het buitengebied van de agenda afgehaald kan worden. Het helpt niemand en al helemaal niet de bewoners van Almelo en Twente maatschappelijke ontwikkelingen te blijven ontkennen. Almelo kan zelf het heft weer in handen nemen bij de bouwplannen. De nog benodigde 2400 woningen kunnen de gaten in de binnenstad mooi opvullen. Grotere gebieden zoals het Indië- en Rossmarkterrein kunnen daarbij ook benut worden. Almelo heeft een op onderdelen goed binnenstadsplan waarmee een prachtige groenblauwe binnenstad gecreëerd kan worden. Inwoners van Almelo en mensen uit de omliggende plaatsen, ook toeristen, komen graag op zo'n binnenstad af. Daarmee wordt Almelo winnaar in de bouwoorlog. Deventer en Zutphen zijn daarvan goede voorbeelden. College van B&W en Gemeenteraad Almelo grijp je kans.

Wim Ardesch.

Archief
Terug naar vorige pagina