Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
10-03-2018  

Zwerfvuil


Aan machinale scheiding is in de toekomst niet te ontkomen.
a. vanwege toenemende strengere recyclingeisen. China wil gerecycled plastic uit Europa al niet meer hebben vanwege teveel vermenging.
b. vanwege het veel betere resultaat dan bij omgekeerd gescheiden inzamelen waartoe burgers worden gedwongen.
c. vanwege toenemende kosten door illegale stort.
 

Bijna elke raadsfractie in Almelo heeft het afgelopen jaar wel vragen gesteld over het toenemend zwerfafval in en rond de stad. Een toename die vooral te maken heeft met de gerealiseerde afvalinzamelpunten rond winkelcentra en in de wijken.
Tegelijkertijd werd in de aflopende bestuursperiode bij raadsmeerderheid besloten het brengen van grof afval bij de gemeentewerf te beperken tot 150 kg per milieupas. Niet dat er niet voor gewaarschuwd werd dat het uit de hand zou lopen, maar ja als je de macht hebt, kun je daarvoor oren en ogen sluiten.
Inmiddels is het aantal kg per milieupas weer omhoog bijgesteld. Dat heet 'na schade en schande' wijs worden. Maar lang niet alle burgers weten van deze bijstelling en zo wordt nog steeds gedumpt hebben raadsleden vandaag kunnen waarnemen in hun flyeracties bij de diverse winkelcentra. Matrassen, beddengoed, tuinmeubels en hele zakken vol afval die niet door de openingen van de ondergrondse containers passen lagen er weer naast, zoals ook bij het winkelcentrum aan het Van Goghplein.
Nu heeft de gemeente een aantal milieucontroleurs in dienst om daar paal en perk aan te stellen, maar ook dat zet niet echt zoden aan de dijk blijkt uit antwoord van het college van B&W op vragen uit de gemeenteraad. In 2017 werd door de gemeentelijke ‘milieupolitie’ het aantal van 149 boetes uitgedeeld. Of ze ook daadwerkelijk allemaal betaald zijn, leert het antwoord niet.

Dat omgekeerd inzamelen blijkt in elke gemeente een probleem te zijn, gelet op de toename van ‘zwerfvuil’. Niet alleen rond de milieueilanden maar ook in het buitengebied. De provincie Overijssel maakte deze week bekend nog voor dit jaar 2 euroton te willen uittrekken om het ‘zwerfvuil’ in het buitengebied en natuurgebieden op te ruimen.
De gemeente Almelo wil dik 6 euroton uittrekken om elk huisadres te voorzien van een oranje Otto voor het inzamelen van plastic en verpakkingen. Verantwoordelijk wethouder Javier Cornelissen (SP) rekent zich rijk met een hogere tonnage waardoor meer rijkssubsidie in het laadje zou stromen. Een subsidie die al jaren geleidelijk naar beneden wordt bijgesteld. Er zit nog een foutje in zijn motivatie. Zo’n 20 procent van het nu al ingezamelde plastic, komt van het na-scheiden bij afvalverwerker Twence. Die 20 procent verschuift derhalve van de grijze Otto naar de nieuwe oranje Otto en moet in het rekensommetje van Cornelissen worden afgetrokken. Het ‘dekkingsverhaal’ rammelt, maar toch mag de gemeenteraad in haar laatste vergadering in de huidige samenstelling, nog een klap geven op zijn voorstel. Dat heet regeren over het graf!
 
Bovendien, professionals weten dat mechanische scheiding van afval veruit het beste resultaat brengt. Daar kan de burger nooit tegenop ondanks alle goede wil. Alleen dat kost ook geld en daarin wil Cornelissen (en zijn Twentse collega’s) niet in investeren. Niet dat dit nooit gaat gebeuren, maar in ieder geval niet indien de huidige coalitie het nog voor het zeggen heeft.

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina