|
|
Vanavond ben ik even bij het door Tubantia en Radio Almelo, pardon AAFM, georganiseerde 3e debat ‘Stemmingmakerij’ geweest als aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart. Lekker in de kroeg met een pint erbij. Dus de jas maar aangetrokken om te horen wat de lijsttrekkers en woordvoerders van 15 partijen te vertellen hadden. De PVV bleek het bij haar eerste mededinging naar raadszetels in Almelo te laten afweten, maar ja, dat deed de 'kopman' bij regeringsverantwoordelijkheid ook al eens. In deze geen verrassing.
Aan het begin van de debatersavond werd nog even nutteloos getracht het ‘voetvolk’ bij de les te houden. Natuurlijk werd ook geprobeerd elkaar de loef af te steken. Zo vroeg de voorman van de liberalen zich af of de voorman van de Almelose evenknie van de PVV (PVA dus) eigenlijk wel wist wat een kunstwerk was toen het over cultuur ging. Het was ook wel een schot in open doel, want de PVA’er in kwestie noemde oude geveltjes en een door de gemeente verpatste oude ophaalbrug ook kunstwerken om juist zuinig op te zijn. Subsidie voor het plaatselijke theater hoefde dan weer niet volgens de PVA’er, terwijl de gemeente juist het goedkoopst uit is van alle met Almelo vergelijkbare steden met een theater. De stad was in ruim 18 jaar in totaal dus dik 20 miljoen harde guldens goedkoper uit dan wanneer de gemeente zelf de exploitatie had behouden van het vroegere De Hagen.
De wijkcentra was ook zo’n onderwerp. De een vindt dat ze dicht kunnen, de ander dat ze juist vanwege de sociale wijkfunctie open moeten blijven en zelfs vindt een woordvoerster dat er juist meer in wijkcentra geïnvesteerd moet worden.
Ik geef het toe, de in Apeldoornse handen zijnde exploitatie van de wijkhuizen kost een smak geld. Maar dat dan alleen omdat de vrijwilligers na decennia min of meer de laan werden uitgestuurd mede door die partij die nu meer wil investeren. Dit alles zodat de kaartenbak van de sociale dienst tijdelijk iets geledigd kon worden. Naast werkervaringsplekken leverde dat ook wat Haagse subsidie op maar vaste banen kwamen er niet uit voort!
Het kan dus anders en het moet dus anders, want nu zijn de wijkcentra vooral plekken om ruimte commercieel te verhuren. Hoe anders? Daar kwam op deze avond geen duidelijk beeld uit.
In de kroeg werd er dus amper geluisterd en was het geroezemoes overheersend. Rest het nut van het debat voor de radioluisteraar zou je dan denken. Nou ja, de lokale omroepdirecteur zat per toeval in de trein huiswaarts en dus werd ‘stemmingmakerij’ gevolgd. Bij aankomst in de kroeg was zijn commentaar allerminst juichend. ‘Ik heb uit schaamte het geluid zo zacht gezet dat niemand in de trein kon meeluisteren. Wat zouden ze anders niet van dat niveau (debaters) moeten denken?’
Rest mij een Amen!
‘Fijnslijper’ |