Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
17-12-2017  

Blunders

 

De gemeente Almelo heeft zich weer wat op de hals gehaald met de bouwvergunning voor een overkapt terras voor het Rijksmonument uit 1691 aan de Grotestraat waarin restaurant ‘t Wetshuys is gevestigd. De lomp ogende ‘wintervoorziening’ dat meer als een permanente overkapping oogt, ontneemt nagenoeg het zicht op het monumentale bouwwerk, blokkeert volledig de Molenstreng naar het historische Kolkje en belemmert het zicht inwaarts de City Promenade zoals de Grotestraat Noord als van ouds her de winkelstraat van Almelo ook wel genoemd wordt.

Een verleende vergunning getoetst aan de normen van welstand en het nieuwe terrassen en uitstallingsbeleid. Hoe kan dit, vraag je je af?
Is er niets geleerd van de ‘affaire’ Sinnema? Bloemenkoopman Rudie Sinnema bouwde in de jaren ’90 een bloemenkiosk op de kop van de City Promenade. Een flinke investering op het duurste stukje grond van de stad met koeltechnische voorzieningen om de bloemen langer verkoopbaar te houden in dit ‘glazen paleisje’.
Maar Sinnema bleef in zijn hart ook marktkoopman en stalde de bloemen tijdens de openingsuren rijkelijk uit rond zijn ‘paleisje’. De doorgang belemmerend en in combinatie met de grote parasols bij ’t Wetshuys ook nog eens zicht ontnemend. De brandweer trok aan de bel vanwege de belemmerende doorgang bij calamiteiten zoals ook bij terrasbebouwingsplannen rond De Stadsherberg, maar kennelijk speelde dat nu geen rol.
Tal van bekeuringen konden Sinnema niet stoppen. Uiteindelijk moest Sinnema wijken maar werd men het niet eens over de te betalen vergoeding. Er mocht niet teveel gemeenschapsgeld aan de strijkstok blijven hangen. De ‘oplossing’ werd gevonden via een ‘vriendendienst’ van projectontwikkelaar Willy Welles van het inmiddels ter ziele Megahome. Deze kocht Sinnema uit voor een fiks niet nader geopenbaard bedrag. De gemeente kocht de opstal en grond voor een aanvaardbaar bedrag terug van Welles, maar compenseerde deze in zijn gecreëerde ‘verlies’ met bouwkavels elders in de stad. Het nog maar enkele jaren oude bouwwerk van Sinnema kon vervolgens worden gesloopt. Raadsnestor Stork (ALA) vroeg er nog naar toen de rol van Megahome eerst in 2013 ‘per ongeluk’ werd geopenbaard.

Nu dan opnieuw geblunder rond de entree van de City Promenade. Volgens Stadsbouwmeester Robin Veenink is de bonkige megalomane terrasoverkapping bij ’t Wetshuys niet in overeenstemming met de bouwaanvraag verrezen. Veenink schouwt in opdracht van de gemeente de Welstandsnormen en overlegt in deze met plannenmakers en indieners van bouwvergunningen. ‘Ik ben me rot geschrokken. Het is zo ontzettend lomp en lelijk geworden. Ik werd er verdrietig van’, zegt Veenink in Tubantia. Veenink pleit dan ook alsnog voor handhaving en wil dat de exploitanten van ’t Wetshuys alsnog de terrasoverkapping aanpassen naar het volgens Veenink zo sierlijk ogende ontwerp bij de bouwaanvraag.

Als Veenink gelijk heeft, dan moet dat dat. Maar de gemeente kan als eigenaar van het Rijksmonument natuurlijk ook de huur opzeggen per einde van de huurtermijn van ’t Wetshuys!

Dat kan wel eens de goedkopere route zijn!

(Of nog beter, bouwaanvragen gewoon weer publiceren in een weekblad, dan kan er teminste bezwaar worden gemaakt.)


‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina