Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
25-04-2017  

Wees nobel

 

Na de financiële crisis van de afgelopen jaren is het grootkapitaal naarstig op zoek naar meer winst. Zo ook het Amerikaanse PPG Industries dat haar oog heeft laten vallen op haar grootste concurrent AKZO Nobel uit Nederland. Aangedreven door hedgefondsen is geen bedrijf met duurzame toekomstvisie meer veilig tegen ongewilde overnames.
Zo’n fonds is Causeway Capital uit Los Angeles, met 6,8 procent van Akzo’s kapitaal de grootste aandeelhouder en voorstander van de éénmalige verkoopcash. Een andere voorstander van verkoop is het Amerikaanse Elliott Management met ruim 3 procent aandelen. Het bestuur en de raad van commissarissen van AKZO Nobel willen echter niet verkopen, net zoals kort geleden Unilever ook niet wilde en og maar nipt kon voorkomen.
Tijdens de aandeelhoudersvergadering van AKZO Nobel van woensdag bleek dat aandeelhouders met in totaal zo’n 30 procent aandelen kritisch is dat AKZO Nobel topman Ton Büchner niet met PPG Industries wil praten. Deze heeft al plannen gepresenteerd om de chemietak van AKZO Nobel nog dit jaar te verkopen om de aandeelhouders achter zich te houden. Dat blijkt weinig te helpen om de aandeelhouders die kiezen voor het snelle geld binnenboord te houden. Het stelt de wereldwijd 47.000 werknemers van AKZO Nobel niet gerust, want de praktijk leert dat diegene die wordt overgenomen ook de koopsom uiteindelijk betaald.
Het Nederlandse personeel stond op de barricaden en lieten de aandeelhouders voor aanvang van de vergadering weten hoe ongerust men is. Dat is ook minister van Economische Zaken Henk Kamp. Hij is voorstander van een sterk Nederlands bedrijfsleven dat kan concurreren op de wereldmarkt. Toch lijkt AKZO Nobel, dat groter is dan PPG, niet opgewassen tegen de druk van de ‘graaiers’ die alleen maar snel geld willen verdienen door aandelen te kopen en bedrijven te verkopen. Met hen gaan dan ook vaak de kleine aandeelhouders overstag, bang dat men is dat men de boot mist en achteraf niet of minder heeft geprofiteerd.
De Tweede Kamer schreeuwt om beschermingswetgeving nu AKZO Nobel in andere handen dreigt te vallen. Zeg maar 'The Netherlands First', naar voorbeeld van ene Donald Trump. De vakbonden vrezen ontslagen evenals het personeel en dat is waar het in feite om gaat. Amerikaanse bedrijven hebben al lang bewezen dat men telkens de productie verplaatst naar landen waar de lonen goedkoper zijn. Het kan anders en het moet anders. Kijk naar Duitsland waar familiebedrijven er voor zorgen dat het land al jaren achtereen een overschot op de betalingsbalans heeft. Daar kunnen ze in Amerika een puntje aan zuigen. Het moet anders en het kan anders.
Vanaf nu koop ik geen PPG producten meer zoals Sigma Coatings, Histor, Rambo, Veveo Coatings, Boonstoppel Silicat, Siloxab, Glidden en  PPG Deltron. Een aantal van deze merken hebben zelfs een Nederlandse oorsprong en vielen al eerder in handen van PPG. Als ik die merken in het schap laat staan, kunnen u, de aannemers en de schilders het ook. 'Buy Sikkens', zeg maar of Flexa, CetaBever, Hammarite, Delux en Alabastine om een paar nobele producten te noemen,  Zegt het voort in Nederland en Europa zodat het een olievlek wordt waarop PPG onderuit gaat !

‘Fijnslijper’

20-05-2017
Kabinet wil pauzejaar invoeren bij vijandige bedrijfsovernames.

Archief
Terug naar vorige pagina