Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
12-04-2017  

Klushuisjes

 

Ooit had de gemeente Almelo plannen voor een fiets- en wandelbrug over het stationsemplacement om de City Haven en de Wierdense Hoek, zoals de wijken Kerkelanden en Aalderinkshoek ook wel werden genoemd, met elkaar te verbinden. In het Almelose stadhuis dachten de ‘regerende’ partijen CDA en PvdA en wisselend D66 en VVD dat alles de hemel ingroeide. Aan de Parallelweg en de Appelstraat werden al zo’n 12-tal vooroorlogse huisjes aangekocht om ruimte te maken voor vernieuwing en de ‘oversteek’ over het station. Een enkele ‘dwarsligger’ verkocht niet aan de gemeente. Dat zorgde niet alleen voor vertraging, maar ook werd de gemeente mede daardoor ‘ingehaald’ door de financiële crisis. Nog net op tijd werd wel het nieuwe onderkomen van het ROC van Twente met o.a. haar middelbare hotelschool gerealiseerd. Dit ondanks verscherpte veiligheidswetgeving langs spoorverbindingen en stations.   
Al bijna 15 jaar staan langs de Parallelweg 11 huisjes leeg. Vervallen tot op het bot maar ook lang ‘speelplek’ voor vernieling en zelfs brand. Het college van B&W wil nu de aangekochte huisjes nog voor de zomer slopen en de grond in de verkoop doen voor investeerders met een goed plan. En ziedaar opeens zijn de verpauperde huisjes waardevol vanwege de karakteristieke gevels. Althans dat vinden de raadsfracties D66, ChristenUnie en GroenLinks (5 zetels). Zij komen te elfder ure met het plan de desolate onbewoonbare woningen weer in de verkoop te doen als klushuizen voor klussers met twee rechterhanden. Dit voor een bedrag van maximaal 50.000 euro, fors minder dan de aankoop jaren geleden was. De woningen zouden per 2 kunnen worden samengevoegd waardoor er voor ‘yuppen, hipsters, wie dan ook’ een ruime woonstek op een toplocatie bij het NS station gerealiseerd kan worden. Dat alles onder het motto; ‘Niet slopen voordat er een plan is!’
De grootste oppositiefractie LAS werd ook om steun gevraagd voor het alternatieve plan. De fractie wil echter eerst wel eens weten waarvoor de verpauperde huisjes op de balans staan. De vraag is ook of de verpaupering van dien aard is dat het zelfs wel eens heel duur kan worden om de huizen op te knappen. LAS zit op het goede spoor. De gemeente kreeg ook nog een subsidie van 1,9 miljoen euro om de huisjes aan te kunnen kopen voor sloop. Wat zou de subsidiegever willen als de huisjes weer op de kopersmarkt komen?

Feit is dat braakliggende grond makkelijker te verkopen valt dan vooroorlogse verpauperde huisjes waarvan sommigen zeggen dat de gevels een dermate belangrijk aanzicht vormen dat ze ten koste van alles behouden moeten worden. Dat was vijftien jaar geleden al niet het geval en nu waarschijnlijk eveneens niet als men de gehele gevelrij van de Parallelweg in ogenschouw neemt. Op sommige locaties is er kennelijk helemaal nooit toezicht geweest op verbouwaanvragen en is maar wat aangerommeld.

Bekijk de foto’s en klik hier voor mijn tip!

'Fijnslijper'

Fotoreportage (13 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina