Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
04-03-2017  

Pieter als premier


Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt
Cartoon van Marian Vissers in FD
 

In het politieke landschap op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart a.s. zijn politici als Rutte, Asscher, Buma, Klaver, Pechtold, Roemer en de andere lijsttrekkers niet van de beeldbuis te slaan. Van koffietijd tot nieuwsprogramma’s en ook de programma’s voor de ‘Kids’ worden niet gemeden. Onderwijl wordt in het gehele land geflyerd en zelfs Wilders is weer op pad nu de ‘special forces’ van de Koninklijke Marechaussee de bewaking heeft overgenomen.

Elke partij heeft zo haar eigen campagne en ondersteunt dat met het uitdelen van leuke ‘hebbedingetjes’. Ruim 10 miljoen euro wordt naar schatting uitgegeven door de 28 partijen op de landelijke kieslijst. De SP geeft het meeste geld uit want de pot is dik gevuld met afdrachten van Kamerleden, Statenleden en leden van de gemeenteraden. Ook de VVD heeft over geld niet te klagen want tal van succesvolle ondernemers spekken de campagne-pot.
De ‘zittende’ partijen in de Tweede Kamer krijgen ook nog eens een rijksbijdrage naar rato van het aantal zetels. Alleen Wilders moet het doen met giften omdat het geen officiële partij is maar een ongestructureerde beweging in het kielzog van de alles bepalende grote leider.  Eigenlijk vreemd dat hij wel de naam PVV mag voeren op de kieslijst in plaats van de persooonsaanduiding Lijst Wilders.

De nieuwelingen hebben het kleinste budget en moeten dus meer de creativiteit aanspreken om in het nieuws te komen. Jan Roos doet dat met boude uitspraken en kent het klappen van de zweep als ex- lastpost van PowNed, een dochterbedrijf van het conservatieve De Telegraaf, het concern waarvoor mediatycoon John de Mol veel centjes over heeft om het in bezit te krijgen.

De aanvoerder van DENK en volgeling van ene Erdogan die hard op weg is naar een dictatuur in Turkije, doet het met een ongefundeerde uitspraak over medici die bij zieke oudere allochtonen er eerder de stekker uittrekken dan bij autochtonen. Zelfs de haat-imam uit Utrecht adviseert zijn volgelingen nu om op DENK te stemmen. Te hopen valt dat de maatschappelijk meer betrokken en vrijer denkende moslims wel nadenken. Maar het kan zo maar zijn dat DENK een verrassend resultaat zal boeken nu Turkse ministers niet gewenst zijn op verkiezingscampagne om Erdogan’s heerschappij te vergroten. Gelukkig staan er bij DENK maar 18 kandidaten op de lijst en kan het aantal zetels niet hoger worden.

‘Cult-vrouw’ Sylvana Simons stapte ter elfder ure uit DENK omdat binnen de partij de ‘vrijheid’ voor vrouwen toch minder was dan gedacht. Met Artikel 1 als naam en als speerpunt uit de grondwet, hoopt zij een groot deel van de allochtone kiezersmarkt te kunnen bewegen haar te steunen, want Zwarte Piet bij de jaarlijkse intocht van Sinterklaas mag volgens haar niet langer in Nederland.  

Thierry Baudet is nog zo iemand die geregeld het nieuws weet te halen. Hij zadelde ons al eens op met het raadgevend referendum over het Oekraïneverdrag. Daarmee Rutte hoofdbrekens bezorgend omdat een meerderheid van het laag aantal opgekomen stemmers bij meerderheid het verdrag afwees. Het land dat haar onafhankelijkheid van Rusland’s Poetin bevecht en De Krim als nationaal grondgebied door oorlogshandelingen kwijt raakte, mag volgens Baudet niet bij de Europese Unie komen. Dat het Oekraïnse volk daardoor wellicht haar vrijheid kwijt raakt, vindt de leider van het Forum voor Democratie kennelijk niet van belang.

Gisteren behaalde Baudet het nieuws om Enschedeër Pieter Omtzigt (CDA) te lanceren als meeste geschikte premier. Volgens Baudet is Omtzigt zeer eurosceptisch, feitelijk en scherp over moslim-immigratie is. Dat is ongetwijfeld waar, maar Pieter is ook de ‘bewaker’ van het Nederlandse pensioenkapitaal tegen ongewenste invloeden uit Brussel en bevlogen bij regionale belangen zoals de eerdere kwestie om de verloscentra in de Twentse ziekenhuizen en de regionale mobiliteit. Feitelijk is Omtzigt nog meer. Met regelmaat komt hij op voor onderdrukte christenen in moslimstaten en overtuigd is hij ook van de genocide die tegen de Armenen plaatsvond. Bij de jaarlijkse herdenking bij de Armeens Apostolische kerk in Almelo laat Omtzigt dus nooit verstek gaan.

Baudet sluit zich in feite aan bij de mening van TV presentator Jort Kelder, persoonlijke vriend van Rutte, die Omtzigt zelfs het beste kamerlid noemde dat Nederland heeft.
Bij de verkiezingen vier jaar geleden wist Omtzigt zelfs dik 36.000 voorkeurstemmen te halen op een schier onverkiesbare plek op de lijst van het CDA. Ondanks het klinkende resultaat toonde Omtzigt zich bescheiden en blijft hij lijsttrekker Buma steunen. Omtzigt heeft Baudet dus niet nodig en zo is het maar net voor de nummer 4 van lijst 5.

‘Fijnslijper’ 

'Als macht niet wordt gecontroleerd ga je dingen doen die je niet wilt vertellen, dingen verbergen en achterhouden. Het is mijn opdracht dat bloot te leggen', zei Omtzigt in een interview met het Financieel Dagblad. Omtzigt achterhaalde ook wat de vroegpensioenregeling bij de belastingdienst inhield.De regeling werd buitende minister om ontworpen om overtollig personeel kwijt te raken. De uitkomst is dat het honderden miljoenen euro's kost terwijl de verkeerde personen bij de belastingdienst vroegtijdig vertrekken met een dikke premie.
Lees het
verhaal in FD.

Archief
Terug naar vorige pagina