Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
18-05-2016  

Straf FC Twente is juridisch gedrocht


Een aangeslagen Onno Jacobs vooraf aan de persconferentie van FC Twente.
De 'gifbeker' is nog niet leeg, want ook de FIOD heeft de club laten weten dat het de spelerstransfers van de afgelopen jaren wil onderzoeken.
 

De licentiecommissie van de KNVB heeft zich met het advies tot ‘terugzetten’ van FC Twente naar de Jupiler League in zwaar juridisch vaarwater begeven. Formeel wordt FC Twente de proflicentie ontnomen om vervolgens een nieuwe licentie af te geven zodat de club volgend seizoen 2016/2017 kan uitkomen in de Jupiler League.

Het aangekondigde besluit wordt eerst nog voorgelegd aan de spelersraad (VVCS) voor een niet bindend advies, voordat het voornemen wordt bekrachtigd. De spelersraad zit helemaal niet te springen om een advies uit te brengen, want de bond is er voor alle contractspelers en niet uitgezonderd de spelers van FC Twente. Wat nu indien de VVCS onthoud van een advies?

Clubs met belangen

Het aangekondigde besluit wordt echter in Leeuwarden met gejuich ontvangen, want het al gedegradeerde FC Cambuur zou zomaar zonder te spelen weer in de eredivisie kunnen uitkomen indien de nacompetitie om promotie/degradatie gunstig uitvalt. De dupe kunnen dan worden NAC, Go Ahead Eagles of De Graafschap maar Willem II niet.
Het ‘gesjoemel’ met de regels is ook vreemd, omdat het aangekondigde besluit tot intrekking van de proflicentie pas na 9 mei is genomen. Formeel is dit jaar de competitie in de eredivisie geëindigd op 8 mei, zodat aan de ranglijst niets meer veranderd. Maar als een licentie wordt ingetrokken, kan normaliter een nieuwe aanvraag voor een proflicentie in behandeling worden genomen indien deze voor 1 mei is ingediend. Letterlijk genomen, zou dat voor FC Twente dan 1 mei 2017 betekenen en dus een jaar pauze. Waarom werd het besluit tot nu uitgesteld? Indien een besluit tot intrekken van de licentie was genomen voor het einde van de competitie, zouden alle uitslagen van FC Twente zijn geschrapt en Ajax de kampioen zijn. Ook zou het lijstje van clubs voor Europees voetbal er wel eens anders uitgezien kunnen hebben net zoals het lijstje promotie/degradatie. De belangen lopen hier in de miljoenen euro’s en elke betrokken club zal dus het nodige juridische huiswerk gaan verrichten.
Vreemd ook, omdat bij een ingetrokken licentie en het (eventueel) terugzetten naar de rijen der amateurs alle spelerscontracten vervallen. Hoe zit dit in de nu beoogde constructie van de licentiecommissie?  Moet FC Twente mogelijk lijdzaam toezien dat alle contractspelers zomaar de poort uitlopen en de club nog verder in het financiële moeras zakt?

Straf op straf

De KNVB heeft FC Twente vorig seizoen en dit seizoen gestraft met puntenaftrek. Sinds eind vorig jaar werkte FC Twente er hard aan de financiën op de rit te krijgen. In januari trok FC Twente Onno Jacobs aan. De oud- financieel directeur van Feijenoord trok de Rotterdamse club eerder uit het moeras nadat de club te grote spelerscontracten was aangegaan in de jacht naar een kampioenschap. Jacobs is dus gepokt en gemazeld en trok bij FC Twente alles uit de kast om inzicht te krijgen in allerlei dubieuze constructies die het bestuursduo Munsterman/Van der Laan hadden bedacht. Dubieuze constructies ook die nog vorig jaar werden bedacht om zaken onder de pet te houden.  Jacobs zocht het gesprek met de KNVB en de licentiecommissie om voorwaarden voor oplossingen op de rij te krijgen. Indien er weer een lijk uit de kast viel, meldde hij dat onmiddellijk bij de toezichthouders die FC Twente sinds 2014 in het vizier houden. Jacobs (lees FC Twente) accepteerde de aangekondigde geldstraf van 42.250 euro en de uitsluiting van 3 jaar Europees voetbal en ging onverdroten voort om een akkoord met de schuldeisers te bereiken en om aan de eisen voor een borg van 32 miljoen euro van de gemeente Enschede te voldoen. De nieuwe bestuurders van de Enschedese club bereikten akkoorden met sponsoren en haalden zelfs nieuw werkkapitaal binnen. Alle informatie en het volledige saneringsplan werd door Jacobs op basis van het overleg keurig aangedragen bij de licentiecommissie. Bovendien rondde Jacobs een schadeloosstelling af met de eredivisieclub over de TV-gelden. Jacobs dacht dus aan alles maar niet aan de nu aangekondigde nieuwe straf. Jacobs stond het ongeloof nog op het gezicht tijdens de persconferentie. Met open vizier had hij afspraken gemaakt met clubs en de licentiecommissie en bij de laatste wringt juridisch de schoen met het voorgenomen besluit.

Fortuna Sittard overkwam iets soortgelijks. Ook die club overlegde met de licentiecommissie welk pakket van maatregelen noodzakelijk was voor behoud van de proflicentie. De club voerde dat uit maar toch werd de licentie ingetrokken. Dit nu werd voor de burgerrechter met succes aangevochten omdat de KNVB zich aan de eigen afspraken en regels moet houden. Het roept de vraag op wie er deze keer regie voerde bij de KNVB? Was dat de licentiecommissie zelf of wilde KNVB-directeur Bert van Oostveen een keihard voorbeeld stellen? Bovendien is het de vraag of de nu aankondigde straf voor FC Twente niet in het nadeel van andere clubs uitpakt en haar doel voorbijschiet?

Kortom werk voor de Raad van Commissarissen en de Raad van Toezicht van de KNVB en veel werk voor advocaten die door mogelijk meerdere clubs en contractspelers zullen worden ingeschakeld!

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina