Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
21-11-2015  

Prioriteit


Gangen in ziekenhuizen en instellingen zijn gevaarlijker dan de snelweg!
 

In 14 jaar tijd is het aantal verkeersdoden gehalveerd. In 2014 zijn 570 mensen omgekomen door verkeersongevallen in Nederland. Na de forse daling van 12 procent in 2013, is het aantal verkeersdoden in 2014 gelijk gebleven. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat, onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Dat is deels te danken aan het veiliger maken van wegen, maar ook omdat auto’s steeds veiliger worden voor de inzittenden. Enige dissonant is het aantal doden dat stijgt als berijder van een E-bike. We hebben het dan over met name ouderen die de snelheid van zo’n elektrisch aangedreven fiets onderschatten waardoor veel noodlottige valpartijen ontstaan.

Met het woord valpartijen kunnen we nog een negatieve spiraal neerzetten. Niet in het verkeer, maar in en om het huis, in instellingen en in ziekenhuizen. Volgens een recente publicatie van Veiligheid.nl zijn er door valpartijen jaarlijks maar liefst 2.645 doden te betreuren. Bijna vijf keer zoveel als in het verkeer. De meeste boven de 65 jaar en dat met een flink stijgende tendens. Van het aantal doden is 60 procent boven de 85 jaar. Veiligheid.nl voorspelt in 2030 maar liefst 4.700 dodelijke slachtoffers van valpartijen. Bijna een verdubbeling dus en mede als gevolg van de toenemende vergrijzing.

In de Nederlandse ziekenhuizen wordt het aantal valpartijen geregistreerd. In Enschede registreert het MST 69 valpartijen op 9.000 patiënten,  het SKB in Winterswijk noteerde 68 valpartijen op 8.500 patiënten. Het ZGT in Almelo en Hengelo had de cijfers niet paraat, schrijft Tc Tubantia maar men schat in dat 40 procent van het aantal valpartijen op het conto van 70-plussers kan worden geschreven.
Maar al te vaak hebben die valpartijen een dodelijke afloop omdat er veelal heupfracturen zijn met complicaties. Cijfers die er niet om liegen.

Met recht dus de vraag waar de overheid de prioriteit voor veiligheid moet leggen, bij de snelwegen of de ziekenhuisgangen?

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina