Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
29-08-2015  

Zwart

 

Na de opnieuw oplaaiende discussie over Zwarte Piet, is ook de Gouden Koets weer in opspraak vanwege de schilderingen die verwijzen naar vroegere tijden. Tegenstanders vinden dat de beschildering over het koloniale verleden niet kunnen anno 2015.
Vergeten wordt dat de Gouden Koets, een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan koningin Wilhelmina op 7 september 1898, anno 2015 een museale historische waarde heeft en alleen uit dat oogpunt feitelijk niet ter discussie mag staan. De voorgenomen en beginnende restauratie van het bouwwerk van voertuigenfabrikant Spijker duidt namelijk meer dan alleen het koloniale verleden. Het getuigd ook van vakmanschap waarbij de beschilderingen naar ontwerp van Nicolaas van der Waay een beeld geven van dat moment.
Het is van de zotte om telkens het verleden met een nieuwe bril te willen bezien alleen vanwege fout handelen zoals de slavernij, het uitbuiten van de koloniën in de oost en al wat in het verleden verder werd uitgespookt om de zakken te vullen.
De historie is zoals het is. Niet meer en niet minder. Dat geldt voor alle misstanden in de wereld, toen en nu. Ook de Holocaust ontstond uit egoïsme en jaloezie en valt diep te betreuren en daarom zijn er herinneringsplekken net zoals het monument voor het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam.
Het verleden verdwijnt niet met het wegpoetsen van afbeeldingen op de Gouden Koets maar is juist een extra beeldende aanduiding dat rijkdom vaak (meestal) verkregen wordt door uitbuiting.

Laat ons de misstanden van nu aanpakken!

‘Fijnslijper’


De in Nederland geboren Angolese Gláucio (13) en zijn zus Márcia (18) zijn met hun ouders opgepakt en ondergebracht in het detentiecentrum Zeist voor uitzetting. Vijftien jaar geleden vluchtte het gezin naar Nederland vanwege de burgeroorlog. De vader heeft daarbij een oorlogsverleden in het Angolese leger waardoor deze een 1F-status heeft en niet in Nederland mag blijven, ondanks dat het Openbaar Ministerie jaren geleden besloot geen rechtsvervolging in te stellen. Door de 1F-status van de vader kan het gezin geen aanspraak maken op het Kinderpardon, hoewel de kinderen geen Angolees (Portugees) spreken en dochter Marcia juist aan een rechtenstudie wilde beginnen.
De op handen zijnde uitzetting is een misstand van dit moment dat moet worden aangepakt.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina