|
|
De uitkomst van de Almelose gemeentelijke omnibusenquête, een panel van inwoners, pakt niet gunstig uit voor het imago van de stad. Of die uitkomst ook gestaafd wordt door cijfers van de politie is echter de vraag?
Toch dient de gemeente Almelo en de politie zich zorgen te maken over de beleving van de deelnemers aan het burgerpanel, want dat is beeldbepalend voor de stad. Overlast werd de laatste decennia sterk terug gedrongen, zo toonden eerdere cijfers aan. Almelo stak zelfs gunstig af op Twentse schaal. Maar er dreigt verslapping gelet op de uitkomst van het onderzoek. Een kwart van de deelnemers voelde zich het afgelopen jaar wel eens onveilig in de binnenstad. Intimiderend gedrag (47%), groepsgedrag allochtone jongeren (42%) en agressieve dronkaards (41%) worden genoemd evenals gedrag en houding van zwervers, junks en agressieve scooterrijders die zich van verkeersregels niets aantrekken en dat is zorgelijk, omdat natuurlijk niet altijd aangifte volgt. Het duit zelfs op verslapping in toezicht en dat kan alles te maken hebben met de vorming van de nationale politie en andere prioriteitsstelling. Ook in andere gemeenten wordt namelijk meer geklaagd.
Maar desondanks reden genoeg voor het Almelose gemeentebestuur om alert te zijn door actie te ondernemen en prioriteiten aan te scherpen. Dat geldt ook voor de horeca-ondernemers. Een op de tien bezoekers voelt zich namelijk ook wel eens onveilig in een horecabedrijf en dat zou niet mogen kunnen!
‘Fijnslijper’ |