Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
25-11-2014  

Enschede gaat solo met bijstandsregels

 

ENSCHEDE – De strenge regels voor het verkrijgen van sociale bijstand in de gemeente Enschede waren al dermate streng dat de Tweede Kamer er vragen over stelde aan staatssecretaris Kleinsma en dat zal ongetwijfeld weer het geval zijn indien Enschede haar nieuwe voornemens voor strengere regels in praktijk brengt.

Het eerste, het ‘opeten’ van pensioenrechten ging door de Kamervragen niet door, maar nu kunnen ‘bijstandsgerechtigden’ in Enschede de borst opnieuw nat maken. Aanvragers waarvan wordt vermoed dat de overwaarde van een eigen huis meer is dan 60.000 euro, krijgen geen uitkering en zullen noodgedwongen hun huis moeten verkopen. Tot dusverre werd de grens gehanteerd van 100.000 euro.

Ook wil Enschede vaders van niet erkende kinderen aanspreken op het betalen van een bijdrage in het levensonderhoud. Juridisch mogelijk een moeilijke weg maar het kan ook ellende gaan betekenen in het huidige gezin van de vaders in kwestie.

Eveneens wordt het aannemen van een baan binnen een enkele reistijd van anderhalf uur verplicht. Nou ja, dat is nog te billijken. Velen doen dat in de praktijk al vele jaren.

Maar daar blijft het volgens de gemeente Enschede niet bij. In het Enschedese stadhuis wordt ‘gebroed’ op nog meer maatregelen ten laste van aanvragers van een bijstandsuitkering. Het aantal uitkeringsgerechtigden in Enschede is hoog, te hoog en dat voelt de gemeente flink in de portemonnee, omdat het Rijk niet alles vergoed. De gemeente Enschede zit met een ‘gat’ van 11 miljoen euro op een totaal van ruim 100 miljoen euro. Het Rijk wil pas extra compenseren indien het tekort van 11 miljoen wordt teruggebracht naar 1,3 miljoen euro. Enschede telt bijna 7000 uitkeringsgerechtigden, hoewel men in Enschede al spreekt van bijstandsuitkeringen. Zo is in Enschede al een ‘wachttijd’ van vier weken voordat een bijstandsuitkering wordt toegekend. Gemakshalve gaat Enschede er vanuit dat aanvragers hebben gespaard. Door de strengere regels die worden gehanteerd, begroot Enschede in 2015 nog een tekort van 2,9 miljoen euro. Altijd nog teveel voor extra compensatie door het Rijk.

Het enige positieve dat valt te melden voor mensen zonder werk en inkomen is, dat de gemeente Enschede iemand heeft aangesteld om bedrijven met laaggeschoold werk naar de stad te halen.
Daar staat tegenover dat de VVD in Hengelo juist vreest dat mensen zonder middelen van bestaan uit Enschede de vlucht nemen naar Hengelo.
En daar zit de crux, kan in een ‘fatsoenlijk’ land als Nederland elke gemeente haar eigen bijstandsvoorwaarden scheppen of is dat toch ten principale een Haagse zaak?

'Fijnslijper'

Archief
Terug naar vorige pagina