Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
16-11-2014  

Historisch besef


Van Botervat naar Klokhuis en Bar Biertje.

In 1913 werd 't Botervat herbouwd, na volledig te zijn afgebrand. Het pand staat op de gemeentelijke monumentenlijst.
In 1962 werd de HEMA gebouwd. Toen dreigde wederom een teloorgang van 't Botervat. Door de bouwput dreigde 't Botervat in te storten. Het moest volledig worden gestut aan buiten- en binnenzijde. Een pleister op een scheur in de muur was de 'verklikker' als er weer beweging in kwam, waarna de gasten naar buiten moesten.
 

Aan historisch besef hebben projectontwikkelaars een broertje dood. Hetzelfde geldt voor stadsontwikkelaars van gemeenten en verantwoordelijk ‘democratisch’ bestuur. Wat Almelo betreft wordt dat beeldend op de website ToenWasAlmeloNogMooi.nl

Nu dan het conflict van Voskamp Vastgoed en de uitbater van het oudste café van de stad Het Botervat. Althans dat was ooit de naam waaronder het grootse bekendheid kreeg. Al in 1797 werd dit drinklokaal genoemd dat begonnen werd door de familie Heukers en zelfs een eigen stal bezat voor de paarden van de marktkooplui. Het huisadres was toen Marktplein 3 en het eerste telefoonummer was 90.  Vele jaren was ook de familie Stevens de uitbater. In september 1913 verwoestte een brand deze gelagkamer en werd het herbouwd tot wat er nu staat. Dit pand bleef nog lang in de familie, ook nadat de laatste Stevens al niet meer achter de toog stond. Wie onder de zestigplussers kende niet Joop van Diest, de kastelein die al zingend de Franse chansons uit de Jukebox overstemde en waar de gehaktballen fameus waren. Een huurconflict dreef hem naar Groningen om er de Commodore te openen. De vaste klanten van 't Botervat reisden er later nog eens per bus naar toe. ‘Pensionado’ Jan Voskamp moet dat haast nog weten. Otto en Annie Keizer waren de volgende uitbaters waarna Gerrit en Dinet Letteboer volgden tot er in 1974 een faillissement volgde door echtelijke twisten. Het horeca-trio Ling, Zandhuis, Hubers kocht Het Botervat van curator Fons Hertog (nu burgemeester van Huizen) om het nieuw leven in te blazen. Dick Vreeswijk werd enkele jaren later de opvolger tot jaren later er onder ander kortstondig bewind een koerswijziging onder de naam Het Klokhuis kwam. Daarna nam de familie Talens het over en werd de exploitatie voortgezet onder de huidige naam Bar Biertje.

Nu doet zich dan het conflict voor tussen een ‘stadsvernieuwer’ die appartementen wil bouwen boven de HEMA en de belangen van de kasteleinsvrouw die vreest om toekomstig geklaag van haar nieuwe buren in spé. Voskamp Vastgoed wil al vast het terras verkleind zien en Talens wil haar rechten op de verleende terrasvergunning behouden. Het conflict is echter meer dan een zakelijk confict tussen twee partijen. De stadsvernieuwers in het stadhuis willen enerzijds een bruisende binnenstad en anderzijds het centrum volplempen met woonappartementen. De horeca heeft jaren geleden al gewaarschuwd dat uitgaan en wonen naast elkaar niet te verenigen is. De tijd dat de polonaise tijdens een bruiloft de achterdeur van een feestzaal uitging om over straat de voordeur weer binnen te gaan, is al lang voorbij. Nu volgen telefoontjes naar de politie terwijl vroeger de mensen handenklappend achter het voorraam stonden. Alleen is dat besef nog niet doorgedrongen bij de plannenmakers in het stadhuis. Men (de gemeente) geeft zelfs 150.000 euro subsidie als nog dit jaar met de bouw van de appartementen wordt begonnen. Wat rest is een conflict waarover de commissie van advies zich mag uitlaten en toekomstige conflicten van belangen, waarbij de oudste kroeg van de stad het nooit kan winnen van het kapitaal en de 'knip' van de gemeente!

‘Fijnslijper’

 

Archief
Terug naar vorige pagina