Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
08-03-2014  

Gaat nu ON dwars in bouw voetbaltempel?

 

Het blijft moeilijk om de neuzen allemaal in dezelfde richting te houden als het gaat om de (ver)bouw van een voetbalstadion voor Heracles Almelo.
Vijf jaar geleden werd het plan gelanceerd voor de bouw van een nieuw stadion. Nodig om de inkomsten te kunnen vergroten uit vooral de inkomsten van business-seats en skyboxen. Asito deed mee in het totaalplan met de bouw van een nieuw hoofdkantoor. Daarvoor moest Cvv Oranje Nassau wijken was de snelle conclusie.

Het alternatief was huisvesting tussen de Weezebeeksingel en het Twentekanaal waarvoor de gemeente al eerder een plan had bedacht om een nieuw multifunctioneel sportcomplex aan te leggen. Soft & Honkbalclub De Uitsmijters en de voetbalclub DVO’71 zouden daar mogelijk naar toe gaan om ’t Maatveld te kunnen afstoten en ON kon er ook nog wel bij.
ON wilde niet vanwege de ligging en bereikbaarheid en zo werd dat plan ten grave gedragen. DVO’71 werd in 2011 geprest naar De Riet middels het opzeggen van de huur en het niet meer onderhouden van het speelveld. Voor het sportcomplex Ossenkoppelerhoek werd een herschikkingsplan bedacht voor de som van 10,5 miljoen euro. De Koedijk zou aan het verkeer worden onttrokken, velden zouden opnieuw worden ingedeeld en de clubs La Prémière, Sv Almelo, Ckv Achilles en ON zouden nieuwe accommodaties krijgen ter vervanging en sloop van de huidige opstallen. Alle ruimte dus voor Heracles Almelo om naast het huidige Polman Stadion een nieuwe voetbaltempel te realiseren. “dat is nodig om een bestendige middenmoter te worden in de eredivisie”, verkondigde Heracles-voorzitter Jan Smit.
Asito nam twee architecten in de arm om evenzoveel ontwerpen te maken. Asito was ook de eerste die afhaakte mede door de crisis en de bezuinigingen van het kabinet. Onzekere tijden voor de schoonmaakbranche van Asito en voor TSN, de thuiszorgpoot van Asito.
Voorzitter Smit van Heracles Almelo ging na een eerder stadionontwerp met grotere stenenstapelaars in zee. Goedkopere huisvesting dankzij veel detailhandel in en rond het stadion werd het doel. Ook dat leed schipbreuk door verzet van middenstand en provincie.
Het nieuwste plan, verbouwing en uitbreiding, lijkt een oplossing. Het kan op eigen terrein en levert toch een capaciteit op van 12.500 toeschouwers met de toevoeging van een tweede ring waarvan eerder beweerd werd dat dit bouwtechnisch niet kon. ON mag dus blijven zitten waar het zit en hoeft geen velden in te leveren.

Wethouder van sportzaken en financiën Jan van Marle wreef zich in de handen. Geen dure herschikking van clubs meer op sportcomplex Ossenkoppelerhoek. “Het gereserveerde miljoen gemeenschapsgeld is teveel om aan de vier aan het lijntje gehouden clubs te besteden”, hoorde je hem denken. In het voortraject waren de betrokken clubs wel gewaarschuwd geen grote investeringen meer te doen omdat de boel toch gesloopt zou worden. Onderhoud werd dus geminimaliseerd of zelfs helemaal achterwege gelaten in afwachting van nieuwbouw en sloop van de oude gebouwen. Dat nu wordt de molensteen van de vier clubs. Wie de bespaarde uitgaven aan onderhoud niet heeft gereserveerd, komt in de problemen en van Marle is er als ‘boekhouder’ de mens niet naar om dat te compenseren. Hij wil geld overhouden om de andere gaten in de gemeentelijk financiële huishouding te dekken. Hij kreeg Jan Smit ook zo ver om met zijn club een tweede kunstgrasveld te financieren voor ON. Één was er al eerder toegezegd samen met hoofdsponsor Ten Cate. “Dat willen we doen indien Ckv Achilles naar de overkant van de Koedijk wil verhuizen”, zei Smit. Twee kunstgrasvelden naast het vernieuwde stadion komt Smit namelijk wel van pas.

De vier clubs op sportcomplex Ossenkoppelerhoek zien die ‘bui’ van Van Marle al hangen en beginnen zich te roeren in verkiezingstijd. ON was de eerste met het wijzen op het achterstallig onderhoud. Geen dubbeltje werd er de laatste jaren besteed of het moet aan plaatwerk zijn om kapotte ramen dicht te spijkeren. Kleedkamers zijn ‘zwijnenstallen’ geworden. Moeders nemen hun kroost na wedstrijd en training direct mee naar huis om thuis te douchen. Voorzitter Koetsier legt de ‘pijn’ nu op het bordje van partijgenoot Van Marle, maar of deze krimp geeft? Koetsier dreigt zelfs met een bezwaar tegen de bouw van een tweede ring rond het Polman Stadion. Dat is volgens Koetsier te hoog, geeft teveel schaduw en is slecht voor het gras dat nu al slecht wil groeien.

Een half miljoen euro moest de sport al inleveren via meer zelfredzaamheid en hogere gemeentelijke tarieven van de velden en sportzalen. Nu in verkiezingstijd wordt een pas op de plaats gemaakt met met het tweede half miljoen euro aan bezuiniging maar in 2015 staat dat toch weer op de rol.

"De clubs moeten bloeden. Voetbal wordt elitair”, riep voorzitter Jan Bosma van Avc Heracles al eens. Hij lijkt gelijk te krijgen. Op sportcomplex De Riet leidde het renoveren tot een fiks hogere OZB-aanslag. De taxatie werd opgeschroefd van 350.000 euro naar 530.000 euro. Nee, een tikfout was het niet, bleek na informatie. Alsof tegeltjes aan de wand in de kleedkamers en een nieuw dak ter vervanging van het lekkende, de opstallen in waarde hebben doen stijgen. Nee, de Almelose sportwereld heeft van Jan van Marle niet veel te verwachten zolang hij De Uitsmijters naar Hengelo verwijst om te honkballen en de miljoenentekorten van de gemeente nog weg moet werken!

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina