Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
25-12-2013  

Huisvuil scheiden vrijwillig ja, maar niet gedwongen

 

In de december-editie wijkkrant Windmolenbroek deze keer kritische kanttekeningen over het plan van wethouder Johan Andela (VVD) om het afhalen van huisvuil in de gemeente helemaal om te gooien naar eens per 4 weken.
Dat wil zeggen, dat de burger wordt verplicht met het huisvuil op pad te gaan om bijvoorbeeld glas en recyclebaar plastic naar verzamelcontainers te brengen bij winkelcentra en de groene, de nieuwe blauwe (papier) en grijze bak dan nog maar eens per vier weken wordt geleegd.
Andela baseert zijn voornemen op basis van een enquete n.a.v. een kleine proef in een deel van het Windmolenbroek.
De uitkomst van die enquete is zelfs negatief en er zijn grote twijfels of deze wel representatief was. Maar 16 procent nam de moeite om de enquete te beantwoorden en van hen was 60 procent negatief over de inzameling eens per vier weken.
Wat de burgers nog niet of onvoldoende weten, is dat Andela in de wijken ondergrondse verzamelcontainers wil aanleggen waar u uw restafval straks naar toe moet brengen. Andela hoopt zo op termijn uit te komen op een restafval van maximaal 50 kg per huishouden omdat men op die manier wel gedwongen wordt om afval zeer getrouw te scheiden.
De VVD-wethouder van milieu omzeilt op deze wijze de wettelijke plicht dat gemeenten wekelijks huishoudelijk afval moeten ont-zorgen.

De aanpassingen, inclusief extra blauwe bak en grotere groene bak, vergen een investering van zo’n 9 euroton. Geld dat Andela al op de plank heeft liggen, omdat de Almelose burgers de laatste jaren teveel hebben betaald voor het verwerken van huishoudelijk afval. Geld dat feitelijk terug gegeven moet worden aan de burgers omdat de gemeente ooit heeft besloten dat diensten kostendekkend moeten zijn.
Er is dus grof verdiend aan de Almelose burgers door toedoen van Andela, die verzuimd heeft de laatste jaren de nota’s naar beneden bij te stellen. U en ik zijn feitelijk bestolen, alleen omdat iemand zijn wil wil doordrijven en dat ook nog op basis van een nietszeggende enquete zoals ook in de wijkkrant Windmolenbroek al wordt vermeld.
Dat het niet werkt en de mening van Andela pure manipulatie is, is te zien rond de verzamelcontainers bij winkelcentrum Windmolenbroek, waar het wekelijks een bende is van gedeponeerd afval naast de containers. Foto’s in de wijkkrant Windmolenbroek onderstrepen dat nog eens.

Andela, de man die op termijn ook nog eens van plan is om de opbrengst van oud papier in de gemeentelijke zak te laten verdwijnen en de verenigingen die dat nu nog doen, buitenspel wil zetten. Medio 2014 mogen die vrijwillige inzamelaars namelijk niet meer achter de vuilniswagen lopen. Ter compensatie betaald Andela een half jaar de huur van een papiercontainer die dan bij clubhuizen en kerken komt te staan. Een soort sterfhuisconstructie dus.
Andela, de man van de participatiemaatschappij die denkt dat ouderen en hulpbehoevenden voldoende hulp van buren, kennissen en vreemden zullen krijgen in hun wekelijks gang voor het ont-zorgen van hun huishoudelijk afval.
Andela, de schoolmeester die ons burgers wil voorschrijven hoe het moet, desnoods onder dwang.

Met kerst hoor je de vrede te prediken, maar ik verklaar Andela de oorlog. Op 19 maart a.s. kan hij zeker niet op mijn stem rekenen. Ik wil eerst mijn teveel betaalde geld terug!

‘Fijnslijper’

Plastic machinaal scheiden achteraf bespaart 80 miljoen euro in Nederland, hebben Limburgse gemeenten al bewezen met een 30 procent hogere scheiding dan door de burgers dit zelf te laten doen.
Mechanisch biologische afvalscheiding. In Lubeck werkt het en sorteren kan mechanisch met sleutelklare oplossingen.


Wijkkrant Windmolenbroek - december 2014

Archief
Terug naar vorige pagina