Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
15-11-2013  

Regio Twente op koers naar het einde

 

Samenwerkingsverband Regio Twente ligt op koers om opgeheven te worden. De 14 deelnemende Twentse gemeenten kregen deze week te horen dat er een tekort is van 4 euroton op de lopende begroting 2013. In 2014 zal dat tekort nog toenemen omdat de zogenoemde BRU-gelden van het Rijk niet meer aan het samenwerkingsverband Regio Twente worden betaald maar aan de provincie Overijssel. De BRU-gelden zijn bedoeld voor het openbaar vervoer in Twente maar dat gaat straks vanuit Zwolle beheerd worden.
Daar komt bij dat ook de rente-inkomsten fors zijn gedaald, zo maakte portefeuillehouder Roel Cazemier bekend. De burgemeester van Dinkelland zag dus zijn Regio-inkomsten en vermogen afkalven en moet ook nog eens 2,2 miljoen euro extra bezuinigen in opdracht van de 14 deelnemende gemeenten. Cazemier betwijfeld dan ook of hij zelfs het verwachtte tekort voor het jaar 2013 weg kan werken. Wel werd al besloten geen vacatures meer in te vullen, maar dat zet onvoldoende zoden aan de dijk.

Het is ook de vraag of de grotere steden nog wel extra in de buidel willen tasten. De Netwerksteden Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal ontwikkelen steeds meer een eigen koers in meerdere vormen van samenwerking. De vroegere ‘Bandstad’ is de trainerende houding van de plattelandsgemeenten al jaren beu. Al decennia hield men er dubbele agenda’s op na en ook Den Haag heeft dat kennelijk onderkend door van de meeste ontwikkelingsregio’s afstand te nemen.

In Twente ligt dus een ontwikkelingstoekomst van twee snelheden op de loer, want niemand in bestuurlijk Twente lijkt nog een cent extra te willen geven om het samenwerkingsverband Regio Twente in leven te willen houden. De jaarlijkse anderhalve euro per inwoner vond men eigenlijk al teveel gelet op de bezuinigingsopdracht van 2,2 miljoen euro. De oplossing zou natuurlijk kunnen liggen in de vorming van één gemeente Twente. Dat scheelt heel wat bobo’s op de loonlijst. Wel wordt dan in Den Haag, een burgemeesterszetel in een gemeente met 650.000 inwoners in het oosten van het land, weer interessant!

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina