Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
05-01-2013  

Het 'machtswoord' van Jan Smit


Het Polman Stadion, te krappe capaciteit en vooral het entreegebouw belemmert een tweede ring rond het huidige stadion.
 

Het is al weer enige jaren geleden dat Heracles Almelo aanklopte bij de gemeente om medewerking te verkrijgen voor de bouw van een nieuw voetbalstadion. Niet dat het Polman Stadion nu te oud was. Nee het stond er op dat moment nog geen 10 jaar maar bleek te klein voor de ambities die de club heeft. Het Polman Stadion is ondergebracht in een stichting en de Bvo Heracles is een der huurders. Elke thuiswedstrijd zit het vol ook al is de capaciteit in de loop der jaren licht opgekrikt naar zo’n 8500 toeschouwers. Betreffende de jaarlijkse begroting zit de club al enige jaren aan het plafond en als men ambities heeft, moet dat omhoog. Dat kan met een groter stadion want meer toeschouwers is meer geld, zo bleek uit een afstudeerrapport van Fontys-student Wouter van Dijk uit mei 2008. De titel luidde: “Het geld ligt op straat, maar waar ligt het voor het rapen?”
Alleen zit die stijging van inkomsten niet zozeer in meer bezette plastic zitkuipjes, maar in meer skyboxen en businessseats die voor heel andere tarieven worden verhuurd. Waar voorzitter Smit en het stichtingsbestuur vooral dus om te doen is, is meer inkomsten via zakelijke sponsordeals in een bij voorkeur groter gebied dan de regio Almelo.

Het bureau Hypercube uit Utrecht kwam in opdracht van de stichting stadion Heracles nog in hetzelfde jaar met een rapport waarin stond dat de bouw van een nieuw stadion haalbaar was. Alleen er was een maar, de voetbalvereniging Oranje Nassau zat in de weg en moest dus wijken. Daarvoor werd eerst de Flexlocatie bedacht langs de zijtak van het Twentekanaal. De club zag dat niet zitten, waardoor alle clubs op de Ossenkoppelerhoek moesten inschikken voor een totaalplan met nieuwe indeling van velden en nieuwe clubgebouwen en kleedkamers. Onderhoud werd niet meer gepleegd, want voor een slordige 10 miljoen euro zou de gemeente alles bekostigen en Heracles Almelo deed samen met Royal ten Cate de toezegging de kosten van één kunstgrasveld voor rekening te nemen.

Een ontwerp voor een nieuw stadion was snel gemaakt en met de gemeenteraad werd een overeenkomst bereikt dat de gemeente maximaal voor 15 miljoen euro borg ging staan voor de aankoop van de benodigde grond. Zij het met renteopslag, zodat de gemeente de betaalde opcenten in een potje kan stoppen om het risico van financieel slechte tijden voor de club enigszins in te perken. Heracles (en de stichting Stadion) moest zelf de markt op om de plusminus andere 15 miljoen euro te financieren.
Voor de invulling van de beoogde detailhandelsruimte werd vastgelegd dat naast de al bestaande detailhandel zoals o.a. de Plusmarkt, de rest een bestemming kreeg voor sport gerelateerde artikelen.

Gaandeweg bleek dat toch moeilijker dan gedacht en kwamen de stichting en de club uit bij nog grotere plannenmakers. Wyckerveste wist hoe het moest en refereerde aan gerealiseerde projecten als Roda Kerkrade en Euroborg Groningen. Wyckerveste heeft tevens een goede lobbyist in dienst, die in diners met ambtsdragers de zaken masseert om de neuzen de goede kant uit te krijgen. De club werd een grote worst voorgehouden dat men zelfs geen huurpenning hoefde te betalen als het door Wyckerveste bedachte plan kon worden gerealiseerd. Een UT-afstudeeropdracht van Bachelor Roy Tibben in 2012 onderstreepte dat nog eens.

De reeds gemaakte ontwerpen konden de shredder in en er kwam een nieuw plan, waar vooral nog meer ruimte voor detailhandel moest komen. Meer dan 26.000 m2 totaal was het doel en dat is ongeveer 21 keer de huidige Plus Markt in het Polman Stadion.
‘Dat gaat niet ten koste van de binnenstad’, betoogde Smit. ‘Dat zijn ondernemingen die anders nooit naar Almelo zouden komen’, was een andere kreet en namen als Mediamarkt (Saturn), Hornbach en nog een aantal werden genoemd als potentiële gegadigden. ‘Nu moet de gemeente overstag, anders stop ik als voorzitter’, zei een dreigende Smit tegen de media en hij gaf tijdens de nieuwjaarsreceptie sportwethouder Jan van Marle onder uit de zak en verweet hem dat hij niets deed. Bestuurslid Oude Weernink begon, terwijl Smit nog niet uitgesproken was, gelijk aan de reparatie van de verstoorde verhouding. Gek toch dat een man als Jan Smit het schuim op de mond krijgt als het om zijn club gaat. Net doen alsof een jaarbudget van 14.000 miljoen euro absolute zekerheid biedt voor het worden van een stabiele middenmoter in de eredivisie. Nou, dat laatste heeft echter alles te maken met een stabiel beleid en minder met geld zo hebben veel andere clubs al laten zien. Dat zit ook niet vast op louter het besparen van de huurpenningen voor de club en dat mag evenmin leiden tot het afhaken van een hele grote investeerder in de binnenstad.
Bovendien heeft de ‘markt’ haar eigen dynamiek. Genoemde kandidaat Hornbach onderhandelde simultaan ook met de gemeente en bereikte al op 5 november jl. een akkoord met het college van B&W over de aankoop van een lap grond van 40.000 m2 langs de H.R. Roland Holstlaan. Voor Hornbach was die maximale 26.000 m2 bij het stadion kennelijk toch te klein.

Gelukkig hoorde ik signalen dat er ook nog mensen zijn die de optie van een verbouwing met een tweede ring rond het huidige Polman Stadion nog best eens nader willen bekijken. De club wordt inmiddels 110 jaar en kende hoogtepunten en dalen en daar heeft Smit er als supporter al enkele van meegemaakt. Ik ken bovendien geen middenmoter die sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954 geen ‘ups-and-downs’ heeft meegemaakt, zowel sportief als financieel.

Ambities hebben is mooi en prima, maar niet ten koste van alles. Dat mag ook de leidraad zijn van de gemeenteraad als men over enige tijd moet besluiten of men de door Jan Smit gewenste hernieuwde verruiming van het bestemmingsplan al dan niet goedkeurt!

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina