Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
20-10-2012  

“Zo stil in mij.”

 

Deze week stond een opvallend berichtje in Tubantia. “Ernstige geluidhinder bij kwart van de Almeloërs.” Dit blijkt uit de laatste omnibuspeiling door Bureau Onderzoek en Statistiek van de gemeente Almelo.
De verkeersdeelnemers zijn de veroorzakers van deze ellende. Een mooie open deur, want wie is zo naïef te denken dat het in en om een stad stiller wordt, naarmate je meer asfalt aanlegt en er meer auto’s zijn die ook nog eens voor de kleinste afstandjes worden gebruikt?
Je realiseert je eigenlijk nooit dat die autogeluiden je altijd en overal vergezellen, behalve ‘s nachts in je zoetste dromen. Het hoort zo bij het moderne leven. Toch is het vreemd dat je zelfs buitenaf geen seconde absolute stilte meer kunt ervaren. Continu autogeraas, veraf en dichtbij. Monotoon en onophoudelijk.
Hierbij sociaal geraas waarvan je het nut kunt betwijfelen. Maar ook nuttig geraas van vrachtverkeer, want zonder transport staat alles stil en de schoorsteen moet roken. Je moet tenslotte wel reëel blijven.
Wat kunnen we dan met zo’n kop in de krant? In de wetenschap dat de asfaltridders van de VVD steviger dan ooit in het zadel zitten en niet zullen rusten voordat heel Nederland bedekt is met asfalt, lijkt een ommekeer niet echt aanstaande.
Ernstige geluidhinder? Dat dank je de koekoek. Je spant het paard achter de wagen, wanneer je eerst je hele landje vol gaat leggen met asfalt en dan met de wolven in het bos gaat huilen dat het zo’n lawaai maakt. Het is kiezen of delen. Gezien de verkiezingsuitslag is blijkbaar de meerderheid van de Nederlandse bevolking bereid om deze hoge prijs te betalen voor de optimale vrijheid die de heilige koe ons biedt.

Anne Jan Teunis
 

Archief
Terug naar vorige pagina