Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
30-07-2012  

Jan Smit wil andere spelregels nieuw stadion

 

ALMELO – Het plan voor een nieuw voetbalstadion voor Heracles Almelo is al enige jaren in voorbereiding en het plan was een verkiezingsitem voor de VVD die daarmee succes had in 2010. De gemeente besloot garant te staan voor een lening van 15 miljoen euro aan de stichting Stadion Heracles met een opslagrente om een eventueel moeilijk jaar te overbruggen als de club de centen niet kan opbrengen. De benodigde grond werd voor 8 miljoen euro aangeboden en ook toonde de gemeente zich bereid om daarvoor fiks te investeren in de herhuisvesting van de clubs op het sportcomplex Ossenkoppelerhoek.
De stichting Stadion Heracles Almelo en de BVO Heracles moesten zelf de andere benodigde 15 miljoen euro bij elkaar scharrelen via sponsoren en bedrijven.

Sportwethouder Jan van Marle maakte onlangs bekend dat hij de perikelen met de clubs op de Ossenkoppelerhoek had getackeld. De clubs krijgen nieuwe onderkomens en nieuwe velden waaronder enkele met kunstgras.

Vorige week maakte voorzitter Smit bekend dat men een akkoord had bereikt met het samenwerkingsverband ‘Build to win’ (B2w), bestaande uit bouwer BAM en projectontwikkelaar Wyckerveste.
In die beoogde overeenkomst zijn voorwaarden over risico van nieuwbouw en exploitatie vastgelegd. Over de cijfers werden geen mededelingen gedaan. Wel werd duidelijk dat het vigerende bestemmingsplan moet worden verruimd om de beoogde exploitatie financieel mogelijk te maken. De BVO Heracles Almelo is gewoon huurder. Het advies om met B2w in zee te gaan kwam van de benoemde commissie waarin o.a. zitting hebben oud- KNVB directeur Henk Kesler en de voormalige burgemeester van Almelo, Menno Knip (VVD-senator Eerste Kamer).

Die verruiming van het bestemmingsplan kan echter nog wel wat voeten in de aarde hebben en tot een conflict leiden in de plaatselijke VVD.
VVD-afdelingsvoorzitter Mr. W.P. van der Elst is ook voorzitter van de lokale afdeling van het MKB en deze tekende al op voorhand bezwaar aan tegen een aantal mogelijke ontwikkelingen in het nieuw te bouwen stadion, dit om een leegzuigende werking uit het centrum te voorkomen. Ook de ondernemers van de naastgelegen Woonboulevard willen niet dat concurrerende ontwikkelingen mogelijk worden. Volgens de afspraak met de gemeente mag alleen de Plus Super mee verhuizen en mogen verder alleen sport gerelateerde ondernemingen zich er vestigen. De hotels in Almelo zien bijvoorbeeld een nieuw hotel niet zitten, tenzij het niet meer dan twee sterren wordt en de hotelexploitatie sportgericht is. Dit ook omdat er mogelijk al een nieuw hotel komt in het in ontwikkeling zijnde Almelo Nouveau aan de Nijreesingel.
Kortom de gewenste aanpassing van het bestemmingsplan voor nieuwbouw van een voetbalstadion kan een spijtzwam worden voor de lokale VVD en mogelijk die gewenste verruiming in de weg staan.
Jan Smit vindt echter dat het glas nog steeds halfvol is en wil halverwege het seizoen 2013-2014 het nieuwe stadion met een capaciteit van 15.000 bezoekers in gebruik nemen. Dat aantal heeft de club nodig, net zoals meer ruimte voor de Businessleden, om de begroting van nu 8,5 miljoen euro op te krikken om van de club een stabiele middenmoter te maken.
Het laatste woord is echter aan de gemeenteraad of zij alsnog de vastgelegde voorschriften wil verruimen!

‘Fijnslijper’

Lees ook Twentesport.com: 'Voorzitter Jan Smit van Heracles Almelo maant de gemeente andermaal'
 

Archief
Terug naar vorige pagina