Het Rectorshuis aan de achterzijde
Het Oversticht Overijssel noemt het Rectorshuis van cultuurhistorische waarde, hoewel niet uniek. De Historische Kring Stad & Ambt Almelo en de stichting Stadsherstel zijn ook voor het behoud van de villa.
|
|
Het Almelose college van B&W ziet het nut en noodzaak niet in van het behouden van het Rectorshuis aan de Vriezenveensestraat, zo is te lezen in de collegebesluiten van 3 juli jl. De gemeenteraad had eerder dit jaar een motie aangenomen om dit laatste restant van het voormalige klooster De Goede Herder te behouden en dit in de verkoop van de kavel aan Tactus Verslavingszorg te verbinden.
Het college onderzocht hoeveel het zou kosten om het achterstallig onderhoud te laten herstellen en kwam uit op 350.000 euro. Dat vindt B&W teveel en wijst er op dat het gebouw niet op de gemeentelijke monumentenlijst staat. Dat is niet zo vreemd, want al meer dan 10 jaar is daar geen enkel pand in Almelo aan toegevoegd. Een pand op die lijst plaatsen kost namelijk geld in de toekomst.
Hoe is dat achterstallig onderhoud eigenlijk ontstaan?
Het antwoord is simpel. Elk pand in gemeentelijk eigendom verloederd omdat er geen onderhoud wordt gepleegd. Dit soort panden komen meestal in bezit van de gemeente als onderdeel van grotere transacties en in afwachting van wat de toekomst brengt, wordt er geen ‘dubbeltje’ aan verspijkert.
Tactus wil op deze locatie wel een opvangcentrum bouwen voor 16 drugsverslaafden en kocht de kavel op voorwaarde dat het dit pand mocht slopen. Dat dit nog niet is gebeurd, heeft te maken met een nog te nemen besluit over de bestemmingsplanwijziging.
Veel Almeloërs vinden dat dit stukje cultureel erfgoed behouden moet blijven, ook vanwege de karakteristieke vormgeving van het opstal. Anderen vinden dat onzin, zo blijkt uit reacties op een artikel in TC Tubantia waarin staat dat de VVD en het CDA toch nog willen proberen het pand te redden van sloop. Coalitiepartner PvdA heeft niets met Rooms-getint cultureel erfgoed en vindt slopen wel best.
De voorstanders van sloop hikken aan tegen de uitgave van 350.000 euro gemeenschapsgeld. Geld dat echter in de loop der jaren al is uitgespaard door geen onderhoud te plegen en de verloedering te laten toestaan. Al jaren zijn de dakgoten doorgerot en is het vocht in de muren geslagen. Geen wonder dat Tactus de herstelkosten niet voor haar rekening wil nemen en liefst kale grond koopt om te kunnen bouwen.
Hoe komt Tactus op deze locatiekeuze? Louter en alleen omdat de gemeente Tactus heeft gewezen op deze locatie omdat er eerder al eens verslavingszorg De Ander was gehuisvest en dus minder bezwaar uit de buurt te verwachten is. Dat is in een eerder stadium al eens beslecht. De Ander ging uiteindelijk failliet omdat de gemeente de subsidiekraan dichtdraaide. Sindsdien sloeg de verloedering pas goed toe.
Het is dus duidelijk, een slechtere beheerder van cultureel erfgoed als de gemeente bestaat er niet!
‘Fijnslijper’
Lees ook: 'Blijft Rectorshuis Vriezenveenseweg behouden'
|