Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
24-05-2012  

Luchtfietsen

 

In de stad van ridder Schraalhans schrapen de schavende bestuurders onvermoeibaar verder.
Afgelopen zaterdag lazen we in Tubantia dat de fietssnelweg door Twente vertraging oploopt. Oorzaak: de financiële crisis. Gevolg daarvan is dat er geen fietstunnels komen en dat één grote, kaarsrechte roestbruine loper tussen Enschede en Vriezenveen nog ver weg is. Stukje bij beetje zal die snelweg er in de toekomst ongetwijfeld nog wel komen, maar voorlopig moeten we het met het huidige wegennet doen.
De vraag die bij me opkomt is of we om bovenstaande rouwig moeten zijn. Wat zijn de werkelijke voordelen van zo’n snelweg? Blijft de afstand Enschede-Vriezenveen niet even lang? Natuurlijk zul je de afstand wat sneller afleggen wanneer je niet hoeft te stoppen voor stoplichten of spoorbomen, maar wind en regen geselen je net zo heftig wanneer je over de rode loper fietst als over een hobbelig klinkerweggetje.
Krijg je de mensen sowieso wel uit de auto en op de fiets? Ondanks hoge benzineprijzen, files, hitte, vastvet, afschaffen reiskostenvergoeding, pruttelt men stug verder. Niets schijnt te helpen en de heiligekoebezitters blijven standvastig achter hun stuurtjes zitten. Waar vier personen in zo’n doosje passen, zit er steevast maar één persoon in, maar dat terzijde.
Alles welbeschouwd hoeft het geen ramp te zijn dat deze snelweg wat later gerealiseerd gaat worden. Dat overleven we wel. Nederland heeft tenslotte al een fietsnetwerk om trots op te zijn. Volgens mij zal deze toch kostbare actie helaas niet veel meer fietsers opleveren. Deze week staan overal de fietsenhokken vol, maar oh wee, wanneer het weer verslechtert. Ik ken mensen die afstanden binnen de kilometer nog met de auto plegen af te leggen.
Kortom, dit plan kan wel even de ijskast in, hoe goed bedoeld het ook is. De mens is een hardnekkig autorijder en er is mijns inziens meer dan een roestbruine loper voor nodig om hem vaker op het stalen ros te krijgen. Een bepaalde mentaliteit verander je niet zomaar. De twee grootste te overwinnen factoren zijn en blijven tijd en het weer. Deze twee factoren zijn nog hardnekkiger en onverbiddelijker dan de autorijder zelf.

Anne Jan Teunis
 

Archief
Terug naar vorige pagina