Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
21-03-2012  

Almelo regie kwijt, ontwikkelaars vullen zakken!

 

Je kunt zeggen wat je wilt, maar voormalig wethouder Anthon Sjoers werd door de grote baas van belegger Achmea Vastgoed de hemel in geprezen als een sterke wethouder die men nodig had om de vernieuwing van de Almelose binnenstad van de grond te krijgen. Achmea Vastgoed wilde wel beleggen als het allemaal voor elkaar zou komen zoals beoogd en Sjoers zou die kar kunnen trekken, betoogde hij.
Het bouwconsortium, waarmee Sjoers een contract had gesloten, zat er handenwrijvend bij. ‘Dat wordt stapelen, stapelen, stapelen, zo zag je ze denken, zowel met stenen als met geld!

Stedenbouwkundige Reint Geurtsen had inmiddels ‘Rotterdamse Riet’ opgevolgd (en is al weer weg) en bedacht dat in ‘vruchtbare Twentse bodem’ schier het onmogelijke kon worden gerealiseerd. Het ontwerp Quadrant aan de Haven ZZ was niet mooi genoeg, feesten zoals bij Dolle Pret hoorde in de binnenstad thuis en een 'shoarmatent' in het in 2017 te slopen V&D pand is te lastig, vond Geurtsen.
In het stadhuis boog men als ‘knipmessen’ en alle ellende die volgde zoals de gijzeling in het stadhuis, de ‘Slag om Fortezza’ en de juridische vergunningenstrijd hebben we allemaal mee kunnen maken. De provinciale Ombudsman tikte de gemeente gevoelig over de vingers en onderzoeksrapport op onderzoeksrapport werd gestapeld en nog nooit kwamen TV-ploegen zo vaak de IJssel over als in de afgelopen jaren.
Almelo is beroemd geworden, pardon berucht geworden in ons kikkerlandje!

Sjoers gaf de ‘Pijp aan Maarten’, zijn makkers van Broekhoven en Knip waren al eerder weg en ook ‘ruimteordener’ Kuiper ging in de VUT.
Het nieuwe college van B&W mocht puinruimen en deed/doet dat niet al te handig weten we inmiddels. Initiatieven uit de burgerij werden zoveel mogelijk genegeerd, maar een aantal burgers van naam maakt zich zoveel zorgen dat zij bleven ageren en de financiële haalbaarheid van de plannen uit het stadhuis in twijfels trokken. De financiële crisis en de vrees voor de 'knip' van de burger versterkte dat gevoel volop.

Ene Voskamp, geboren Almeloër en gepensioneerd projectontwikkelaar ter stede, zag het met lede ogen aan en zette een aantal relaties aan het werk om de vernieuwing van de binnenstad meer vanuit het Almelo's historisch perspectief te bekijken.
Geen kaalslag, geen duizenden m2 meters winkeloppervlakte extra, en zeker ook de belangen van de oude winkelkern van Oranjestraat tot Oude Veemarkt in ogenschouw behouden, was zijn credo. ‘Chirurgisch snijden daar waar het nodig is en aanzichten van panden verbeteren, zo moet het’, verkondigde Jan Voskamp. Hij kreeg steun van de woningbouwcorporaties, omdat ook hun belangen min of meer werden genegeerd en opzij gezet voor het grotere doel dat de dagelijkse bestuurders ten stadhuize nastreefden.

Raadslid Gijs S. pakte de ideeën van Voskamp op en viel B&W er mee lastig, totdat deze er niet meer omheen konden. Inmiddels werd gisteren tijdens de informatieve raadsvergadering trots aangekondigd dat men het consortium en andere positiebekleders in de binnenstad op één lijn heeft.
Een van hen zou zelfs bereidt zijn om met Voskamp aan tafel te gaan om te bekijken of zijn ideeën inpasbaar zijn. De van oorsprong Haagse projectontwikkelaar die wij bedoelen, is eigenaar van de panden Scheer & Foppe, McDonalds, oude V&D, Picobello en nog wat metertjes. Deze wil wel fors investeren en zelfs op korte termijn.
Koren op de molen voor wethouder van stadsontwikkeling Gerrit van Woudenbergh. Snel de pijn vergeten en voorwaarts is zijn motto. Dat de grote baas van deze belegger pakweg twee jaar geleden 40 miljoen euro aftelde om justitie af te kopen voor vervolging in vastgoedfraude doet niet ter zake. De BIBOB telt alleen voor horecaondernemers die in de weg zitten!

De gemeenteraad wilde dinsdagavond inzicht in de financiën, maar dat kon nog niet. ‘De rekenmethodieken die door het consortium, Voskamp en Urban Interest zijn gebruikt, zijn niet één op één vergelijkbaar. Dat moeten we niet doen, dan gaan cijfertjes hun eigen leven leiden’, zei van Woudenbergh, goed geïnstrueerd door de ambtelijke top!

Voskamp had er geen moeite mee en stelde vanaf de publieke tribune voor om zijn verbeterde plan inclusief de bijbehorende cijfers binnenkort aan de gemeenteraad te presenteren. Ook dat vond de wethouder geen goed idee nu Voskamp met Urban Interest aan tafel zit.

Even tevoren, was ook bekend geworden dat de gemeente met een te krappe kas alleen nog de ruimtelijke ontwikkeling voor zijn rekening neemt (met behulp van de provincie) en de projectontwikkelaars en beleggers het stapelen van de stenen.
De regie is men dus als gemeente al volledig kwijt evenals de (on)mogelijk realiseerbare winst uit al die aankopen die het vorige college van B&W nog heeft gedaan!

Tijd dat de burger hoort hoeveel geld er mee gemoeid is!

‘Fijnslijper’


PS

Geachte heer Voskamp, kunt u niet een aantal zaterdagochtenden in die mooie bioscoop van u uw eigen plan aan uw mede- Almeloërs presenteren inclusief de financiële cijfertjes? We hebben namelijk gehoord dat uw plan minstens 7 cijfers voor de komma goedkoper is!
En mogen de raadsleden dan ook komen?
Dan weten zij ook wat het kost!


Lees ook: 'Meer verzet tegen B&W-plan binnenstad'

Archief
Terug naar vorige pagina