Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
09-03-2012  

Appels en peren


De gemeente Almelo heeft in het boekjaar 2011 al een slordige 16 miljoen euro verlies afgeboekt. Geld dat er niet is maar wel moet worden afgelost in de talloze leningen die het stadsbestuur is aangegaan.

Voor de plannen van vernieuwing van de binnenstad komt men nog 30 miljoen euro tekort. Geld dat geleend zal moeten worden.

Voor de bouw van een nieuw stadhuis is een limiet gesteld van 58 miljoen euro. Het geld moet worden geleend en de aflossing moet worden betaald door het oude stadhuis te verkopen waardoor er geen lasten meer zijn op het oude stadhuis en de huisvestingslasten vrijvallen. Het Erasmus toonde even belangstelling als nieuwe ‘bewoner´ maar wil nu uitbreiden aan de Sluiskade NZ. Andere kandidaten???

De stichting Heracles Stadion leent 15 miljoen euro van de gemeente voor de bouw van een nieuw stadion. De gemeente Almelo leent dat geld zelf ook, maar brengt 1 procent opslagrente in rekening. De gemeente zou daar dus ietsjes aan kunnen verdienen. De grond en opstallen zijn de borg!
De gemeente moet daarnaast ook nog miljoenen investeren in nieuwe onderkomens en velden voor de sportclubs in de Ossenkoppelerhoek!

De stichting Heracles Stadion moet zelf eveneens 15 miljoen euro ophoesten via sponsoren en ‘founders´, verder moet verhuur een belangrijk deel van de inkomsten zijn om te kunnen lenen op de geldmarkt/banken.
Alleen de verhuur wordt zeer moeizaam gaf men deze week te kennen. Men hoopt nu via beleggers en bouwconsortia dat risico te kunnen verleggen. Zouden die dat willen als de gemeente al de borg naar zich heeft toegetrokken?

Waterrijk? De grond is voor veel heel veel miljoenen euro´s aangekocht met geleend kapitaal. Alleen de bouwwereld zit volkomen in het slob.
De accountant van de gemeente heeft al aangegeven dat hij vindt dat de gemeente meer verlies op al haar grondposities dient af te schrijven.

Het lijstje is nog niet compleet, maar wordt te lang, we stoppen er mee!

Red.
 

Een opvallende tegenstelling afgelopen woensdag op de site van Tubantia. Links een prachtige foto van het nieuwe stadion van onze trots van Almelo. De kop er bij is veelbelovend, want “klinkende namen helpen Heracles met stadion.”

Daarnaast een tekening van het nieuwe stadhuis. De tekst hierbij is iets minder rooskleurig: “Komst nieuw stadhuis allerminst zeker.”

Dit zou kunnen betekenen dat we over een poosje een prachtig nieuw stadion mogen aanschouwen en dat iedereen met een zwart-wit hart trots als een pauw door de stad loopt, terwijl de ambtenaren nog steeds iedere dag letterlijk “de boot in gaan.” Het huidige stadhuis schijnt namelijk een schip voor te stellen, maar die link zie ik niet wanneer ik er langs fiets. Met evenveel fantasie is het een paardentram of een konijnenhok. Ik ben dan ook geen kenner en dit stukje gaat hier bovendien niet over.
Waar het wel over gaat is de vraag wat belangrijker is voor een stad: een mooi nieuw stadion waarin men een spelletje speelt of een gebouw van waaruit een hele stad bestuurd moet worden.

Het is nogal een vergelijking, Appels en peren kun je niet met elkaar vergelijken, maar eerlijk gezegd voelt het wel goed. Als je kijkt wie van de twee een nieuw onderkomen verdient ben je snel klaar. Heracles Almelo heeft z’n zaakjes al jarenlang prima voor elkaar en presteert reeds een aantal seizoenen boven verwachting. De stad kan trots zijn op de club die zwarte cijfers schrijft en haar publiek beloont met aantrekkelijk spel en een klassering om trots op te zijn, gezien de minimale financiële middelen.

En de gemeente? In tijden van crisis dient de gemeente het goede voorbeeld te geven door geen onnodig geld te verspillen. Waarom kan de politie aan de overkant wel in hetzelfde pand blijven na een verbouwing?

Laatst las ik ergens een leuk commentaar van een stadgenoot die stelde dat de Almelose bestuurders nog steeds denken dat ze een metropool besturen. Bij een kleine stad past een beleid dat op die omvang afgesteld is. Knap het huidige stadhuis op en pas het desnoods aan. Van het “Fortezzaterrein” kan vervolgens een mooi plein gemaakt worden om het centrum de broodnodige uitstraling en warmte te geven.

Anne Jan Teunis

Archief
Terug naar vorige pagina