Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
15-12-2011  

Over werk, werk en werk

 

Gisteren kreeg ik een persbericht onder de ogen met een oproep aan vrijwilligers om zich te melden voor het uitoefenen van diverse functies op vrijwillige basis bij o.a. een jeugdzorginstelling in Almelo.
De oproep kwam van Scoop Welzijn de instelling die voor de gemeente Almelo zo’n beetje alle maatschappelijke taken beheert in het veld. De instelling die volgend jaar ook op initiatief van D66 éénmalig wordt gekort in de jaarlijkse subsidie omdat men zoveel geld heeft opgepot.
De instelling die van harte de oproep van woningstichting Beter Wonen ondersteunt om een Foundation in het leven te roepen die als paraplu moet gaan dienen voor alle activiteiten in Almelose woonwijken. Een ondersteuning mits dit in overleg met Scoop tot stand komt. Dat noemt men dus protectie van het eigen belang.

Maar goed, komen we terug op de vrijwillige functies via Scoop. Vaak worden deze ingevuld door werkzoekenden met een uitkering via de sociale dienst. De functies mogen dan vaak met behoud van uitkering worden uitgevoerd. Op zich begrijpelijk als het functies zijn die iets extra’s aan de zorg voor mensen toevoegen maar of dat altijd het geval is?
Laat ons kijken naar de openstaande functies via Scoop Vrijwilligers bij de jeugdzorginstelling:

• Een gastheer/vrouw voor het multifunctionele gebouw en het hoofdkantoor. Je verzorgt de koffie en thee bij vergaderingen en presentaties, zorgt dat de beamer klaar staat ect.
• Een beheerder/conciërge voor het multifunctionele gebouw voor het uitvoeren van klusjes en opdrachten.
• Een praktisch ondersteuner voor de leefgroep die jongeren persoonlijke aandacht biedt en helpt met alledaagse klussen als koken, boodschappen doen en het onderhouden van de fiets.
• Een activiteitenbegeleider voor bijvoorbeeld een meidenclub, knutselclub, dansclub of een voetbalclub.
• Een duikinstructeur die bevoegd is om les en/of begeleiding te geven aan enkele jongeren die willen leren duiken met persluchtflessen.

Met alle respect, maar normaal gesproken lijken mij dit allemaal banen waarvoor een normaal salaris op z’n plaats is. Met een beetje goede wil is er hooguit in de functies praktisch ondersteuner en activiteitenbegeleider nog iets te ontdekken van een toegevoegde waarde als dat onder toezicht van een meewerkende betaalde professional gebeurd.
De andere drie functies lijken mij gewoon werk waarvoor zeker betaald zou moeten worden.

De conclusie is dat dus veel vrijwilligerswerk wordt gedaan om te kunnen besparen in de arbeidskosten van deze jeugdzorginstelling en andere instellingen en Scoop Welzijn zich protectionistisch leent voor het bemiddelend contact dankzij de subsidie van de gemeente.
Het gevolg is wel dat het aantal bijstandsuitkeringen hoger blijft dan zou moeten.
Snapt u het nog?
Ik niet!

‘Fijnslijper’

P.S.
Wilt u desondanks meer weten over deze of één van de andere vacatures?
Kijk gerust eens op deze website:
www.vrijwilligersalmelo.nl

Of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek!
Contact: info@scoopvrijwilligers.nl en/of 0546 – 544 188 (of via Scoop Welzijn 0546 – 544 100).

Archief
Terug naar vorige pagina