Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
06-12-2011  

Big Spender gemeente Almelo

 

In de afgelopen 10 jaar stak de gemeente Almelo zich voor zo’n 183 miljoen euro in de schulden, met het doel om de stad te doen opstomen in de ontwikkeling naar 100.000 inwoners. Plannen als Waterrijk, Leemslagen, Fortezza en nog een aantal werden in kleurrijke magazines aan de burgerij gepresenteerd. Modern en futuristisch moest de stad worden en vooral aantrekkelijk voor de rijken om het gemiddelde inkomen op te krikken. De ‘monorail van Sjoers’ moest uiteindelijk gaan zorgen voor het publieke vervoer tussen centrum en ziekenhuis en naar Waterrijk.

Monopoly was er niets bij maar dit keer werd gespeeld met geld van de burgers en werd fors geleend op de kapitaalmarkt. Gangmaker Sjoers (CDA) en zijn ambtelijke jaknikkers-achterban bedachten het ene mooi plan na het andere. Ambtelijke criticasters werken inmiddels in buurgemeenten en bouwreuzen als Wessels en Dura staken hem evenals investeerder Achmea Vastgoed een veer op de hoed als zijnde de krachtige figuur die een dergelijke ontwikkeling kon bewerkstelligen. Afspraken werden gemaakt en contracten gesloten. Zo werd de grond van Fortezza verkocht, teruggekocht en nogmaals verkocht aan van der Looy met een miljoenenverlies als eindresultaat zonder dat er stenen op elkaar werden gestapeld en zonder dat ooit werd betaald voor de grond. Gerechtelijke processen zijn nu het gevolg.

In al die jaren trok toenmalig gemeentelijk penningmeester Reinier van Broekhoven (CDA) nimmer aan de bel en ook voormalig burgemeester Menno Knip verkondigde de plannenmakerij als zaligmakend en vergat als kapitein te sturen. Coalitiegenoten PvdA en CDA – tussentijds ook nog een ‘regeerperiode’ gesteund door D66 – leunden achterover, prezen het college van B&W de hemel in en negeerden kritische geluiden van kleinere fracties in de gemeenteraad volkomen en hoonden deze weg. Het college van B&W had en heeft nog steeds volledig mandaat om de gemeente te verplichten en dat is feitelijk een absurde zaak. Ook werd in 2006 al aangetoond dat eerder een bevolkingskrimp aan de orde zou zijn dan groei en eerst nu wordt door B&W gezegd blij te zijn dat daar duidelijkheid over bestaat en plannen moeten worden bijgesteld.

Van Broekhoven zag als eerste de bui hangen en vertrok naar Soweco, Knip ging als tweede om zijn inmiddels ingenomen senaatzetel in de Eerste Kamer veilig te stellen en Sjoers werd door zijn achterban geprest om plaats te maken, nadat de publieke opinie zich tegen hem keerde n.a.v. de affaire grandcafé De Rechter met de gijzeling in het stadhuis tot gevolg. Alle loftuitingen van het bouwconsortium ten spijt zit de voormalige marktkoopman op wachtgeld evenals ex-collega van ruimtelijke ordening Bert Kuiper (PvdA) die kennelijk nog steeds geen baantje in het onderwijs kan vinden.

Het huidige college van B&W zit gevangen in de aangegane verplichtingen en heeft a. geen geld om alle plannen alsnog te realiseren en b. geen geld om af te kunnen schrijven om het verlies te kunnen nemen. De nieuwe stadspenningmeester Jan van Marle (CDA) moet puinruimen en heeft al de nodige boekhoudkundige trucs toegepast om het echte probleem voor zich uit te schuiven. Van Woudenbergh (VVD) heeft de tijd voor de aanleg van de Waterboulevard en de verbindende pleinen in de binnenstad kunnen verruimen bij GS en tegelijkertijd de toegezegde subsidie van de provincie veilig gesteld als het tenminste voor eind 2014 kan worden gerealiseerd. Maar dan moet er wel gemeentelijk geld worden aangeboord anders wordt dat alsnog een debacle. Kritiek krijgt van Woudenbergh van o.a. de stichting Stadsherstel en een groep Almeloërs die de huidige plannen voor de vernieuwing van de binnenstad nog te groots vinden en liever voor het aantrekkelijk maken gaan door gevelvernieuwing. De berekende tekorten belopen vele miljoenen die het bouwconsortium wel wil incasseren om überhaupt met het stapelen van stenen te beginnen. Ontwikkelaars met een duister bouwfraude-verleden als Multi Vastgoed (plan winkelcentrum Windmolenbroek) en Urban Interest (Markt- en Waagplein) hebben zich inmiddels posities weten te verschaffen en lijken het voortouw in de ontwikkelingen te nemen waarbij de gemeente alleen maar kan volgen en de regie kwijt is, want wie geld heeft bepaald.

Geen aandacht dus voor de leegstand in de Grotestraat Zuid en City-Promenade, als van oudsher de kernwinkelgebieden. Liefst 9000 m2 winkeloppervlak komt er rondom de Markt bij terwijl er in de stad al zoveel leegstaat.
Van de bouw van een nieuw stadhuis en het graven van een kanaal worden door het college B&W kennelijk wonderen verwacht, maar zij zijn wel de enigen. Zij het ditmaal gesteund door wederom de PvdA en het CDA en nu ook door de VVD die sinds maart 2010 tot het college is toegetreden.

Geld wordt er dus gezocht en dat is alleen te halen bij de burgers. Subsidies worden fors gekort en zelfs afgebouwd. Gekort wordt o.a. ook fors op het minimabeleid. Bij de huishoudelijke afvalverwerking wordt de rekening voor een bedrag van 315.000 euro verlegd naar de burgers en er moet 80.000 euro worden bespaard op de stortkosten door de burgers tot sorteren te dwingen. Dat laatste geld (80.000) wordt weer versleuteld in de verhoogde OZB-heffing omdat het eerst wel in mindering wordt gebracht op de reinigingsheffing maar het geld niet gemist kan worden.

De structurele uitgaven moeten dus omlaag. Lukt dat, dan kan er weer een beetje geld worden geleend op de kapitaalmarkt.
Toch zal de grote klap van het pakken van verlies en afschrijven ongetwijfeld naderbij komen!

Burgemeester Jon Hermans is de geluiden van kritische burgers zat, zo was te lezen in Tubantia. ‘Daar hebben we last van’, was haar uitspraak. Nou, de burgers zullen nog jaren last hebben van de aflossing van de schuldenberg. Of mag dat soms niet gezegd worden?

‘Fijnslijper’

Archief
Terug naar vorige pagina