Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
14-11-2011  

De vijanden van bomen zitten in het stadhuis


Precies een jaar geleden gekapt aan de Aadijk.
Kerngezond, maar moest wijken voor het toekomstige Waterrijk.
Welk Waterrijk?
 

‘Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt’, is zo de eerste gedachte die bij me opkomt na het lezen van het collegebesluit om het kappen van bomen nagenoeg helemaal vrij te geven. Alleen het kappen van een heel bos is zo ongeveer nog een beetje beschermt in het Almelose, als je het raadsvoorstel leest!

In de huidige verordening hebben bomen in een rij die beeldbepalend zijn nog enige bescherming, maar in de praktijk houdt zich de gemeente daar al nauwelijks aan als je kijkt naar de lopende procedure rond de kapvergunning voor 3 eiken aan de Kolthofsingel. ‘We hebben een klager dus weg er mee’, is al een beetje het motto van dit college van B&W en nu moet die nog niet zo oude bomenverordening helemaal de laan uit, om maar in de beeldspraak te blijven.

Nu had de gemeente toch al niet veel op met bomen, ook niet als ze monumentaal zijn. Dat bleek wel met de rigoreus gekapte rode beuk aan de Wierdensestraat, die toch in de weg zou staan met de bouw van een nieuw stadhuis op de Kloosterhof. Nou, op die plek komt er geen stadhuis!

Ook de poging om aan de Egbert ten Catelaan een kaalslag te willen uitvoeren, ligt nog vers in het geheugen en dankzij het verzet van de omwonenden is het prachtige lanenbeeld behouden.
Dat lukte niet bij het Dollegoor, want daar woont niemand. Het bedrijventerrein moet in de toekomst worden gerevitaliseerd en dat moet dan wel zichtbaar zijn vanuit voorbij razende auto’s, dus hup weg er mee.

Bij de ontwikkeling van bedrijventerreinen zijn bomen ook lastig. Het liefst levert de gemeente die terreinen bouwrijp en kaal op. Dat is makkelijker met het uitzetten van rooilijnen en levert ook meer pecunia op.
Een ondernemer die destijds grond kocht aan de Planthofsweg kwam daar toen pijnlijk achter. De man heeft een warm hart voor bomen en gaf zijn architect opdracht om bij het ontwerp rekening te houden met de prachtige eik op zijn nieuw verworven lapje grond. Totdat plotsklaps bleek, dat ook die eik door de gemeente was ‘gemold’, zelfs nog na de overdracht van de grond !

Het wordt tijd dat de burgers in 2014 flink gaan snoeien in het ‘machtswellustige bestuurlijke paradijs’ van Almelo, om eindelijk het verschil te kunnen gaan maken!

‘Fijnslijper’



PS

Misschien dat massaal aan de bel trekken bij diegenen die zich volksvertegenwoordiger noemen, nog helpt!

Het wijzigen van de Bomenverordening levert slechts een bezuiniging op van een halve formatieplaats.
Email de gemeenteraad via: raadsgriffie@almelo.nl


B&W besluit: Bomenverordening 2011
Raadsvoorstel: Bomenverordening 2011

Archief
Terug naar vorige pagina