Uw mening

Wanneer u zich als bezoeker van Almelo Nieuws
geroepen voelt, ook uw mening aan het grote publiek
kenbaar te willen maken, kunt u dat serieus of met
een "knipoog" kwijt op Almelo Nieuws.
Reageren op andere artikelen mag ook.
Mail daarvoor naar de
redactie.

Plaatsing  
 
21-10-2011  

“Ik vertrek.”


Reactie: 20-11-2011

Helaas wel een late reactie en hopelijk niet te laat.
Als oud medewerker van St. De Ander zou ik het betreuren dat dit pand met de vele kenmerken in de bouwstijl van Pierre Cuypers verloren zou gaan. Cuypers die ook Almelo erfgoed nalaat
Het pand is een erfenis van ons verleden, als rectorwoning van het behorende klooster en vergeet
ook niet de vele emoties die de gebruikers en bewoners van het pand vanaf de jaren 70 (huize Alexandra) tot 2005 (7 jaar Stichting De Ander) beleefd hebben. Een waardig monument wat beter verdient dan dit bewuste verval.

Vriendelijke groet,
Johan Smit
 

Afgelopen maandag zag ik naast de mooie rectorsvilla aan de Vriezenveenseweg een aantal meubelstukken en wat kartonnen dozen staan. De laatste jaren maakt het er toch al een verpauperde en onverzorgde indruk, zodat deze janboel er zo maar bij zou kunnen horen, maar ik heb sterk het idee dat men nu de biezen gaat pakken.
En dan wordt het oppassen geblazen! Het toch al niet zo goed onderhouden pand met de al tijden onverzorgde tuin zou zo maar eens binnenkort van de aardbodem kunnen verdwijnen. De gemeente heeft wat dat betreft een reputatie op te houden. Voor je het weet gaat het pand tegen de vlakte en bestaat het alleen nog op foto’s.
Een aantal weken geleden stond er in Tubantia een artikel over de Erfgoedvereniging Heemschut. Een aantal zinnen wil ik u niet onthouden: “ Want eigenlijk gooi je ook jezelf weg als je een oud, waardevol pand afbreekt.” “De wet van het vertraagde verdriet. Later blijkt vaak dat het oude toch mooier was.” “Het gaat om het behoud van het eigen, gevarieerde karakter van Twente.” “Alles draait om glad en strak en geld. Terwijl je mensen de kans ontneemt terug te kijken in de tijd, terug te kijken in hun eigen geschiedenis.”
Dit zijn zinnen om even op je in te laten werken nu het nog niet te laat is.
Ik heb geen enkel idee wat er in de gemeenteraad is besloten aangaande dit prachtige pand. Hopelijk heeft men met verstand en op niveau overlegd en ingezien dat een dergelijke villa nooit gesloopt mag worden.
Mijn droom? Dat ik volgend voorjaar uit het tegenovergelegen bos kom lopen en een prachtige, statige, goed in de verf zittende villa bewonder met een verzorgde tuin er omheen. In die tuin spelen een paar kinderen met een hond die uitgelaten over het frisgroene gras rent.
Te veel gevraagd? Zou er in Almelo of omgeving dan werkelijk niemand te vinden zijn die dit prachtige, historische pand op waarde weet te schatten, het wil koesteren en er jarenlang naar alle tevredenheid wil wonen? Dat moet toch te realiseren zijn?

Anne Jan Teunis

(Lees ook dit artikel)

Archief
Terug naar vorige pagina