De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
02-05-2011  

Osama bin Laden is gedood door US-troops


Foto: Pakistan TV Network laat beeld zien van dode Osama bin Laden
 

CNN meldt dat Osama bin Laden onlangs is gedood bij een raid in de buurt van Islamabad in Pakistan, zo melden officials in Afghanistan. Details ontbreken nog maar er wordt verwacht dat president Obama snel het Amerikaanse volk zal toespreken.

Ook All Jazeera spreekt over Afghaanse bronnen die dit bericht bekend maakten. De Amerikanen zouden het lichaam van Osama bin Laden hebben overgebracht naar de USA om de wereld te kunnen overtuigen dat Osama bin Laden werkelijk dood is. Een bevestiging door Het Witte Huis zou spoedig verwacht kunnen worden. Voor het Witte Huis zijn drommen jongeren verzameld om te vieren dat Osama bin Laden eindelijk heeft geboet voor zijn daden. (Live All Jazeera)  

Update: 05.36 uur
President Obama heeft officieel bevestigd dat Osama bin Laden is gedood door een klein militair team dat de actie in de buurt van Islamabad heeft uitgevoerd. In een vuurgevecht zou de leider van Al Qaeda zijn gedood en zijn lichaam heeft meegenomen om alle twijfelaars te overtuigen. Het commando om tot actie over te gaan werd slechts enkele uren geleden door president Obama gegeven. ook werd bevestigd dat het lichaam van Obama werd meegenomen.

In augustus 2010 kreeg de geheime dienst de eerste informatie en in maart jl. kreeg de Amerikaanse geheime dienst de beschikking over zijn schuilplaats in het stadje Abdabar bij Islamabad. Sindsdien heeft men gewerkt aan de voorbereiding van de door de USA uitgevoerde actie. De locatie was niet waar Osama bin Laden werd gezocht en nu zijn vragen gerezen hoe het zo kon zijn dat hij daar schijnbaar al lang zat gehuisvest in een boerderij ver van het onbegaanbare grensgebied Bora Bora met Afghanistan waar men hem vermoedde. Vooral rijzen vraagtekens over het functioneren van de geheime dienst van Pakistan omdat Osama bin Laden zo dicht bij Islamabad kon zitten in een huis dat zes keer groter was dan de andere huizen. 
Bij de actie werd ook een zoon van Osama bin laden gedood, verder twee beveiligers en een vrouw die poogde als levend schild te fungeren voor de leider van Al Qaeda.
Het team dat de raid uitvoerde, moest een helikopter achterlaten wegens een technische storing. Deze werd vernietigd en de bemanning werd opgepikt door een andere helikopter. Aan Amerikaanse zijde zijn geen slachtoffers.  
Deskundigen verwachten niet dat met de dood van de leider van Al Qaeda de macht van de beweging zou zijn gebroken maar dat nu wel duidelijk wordt dat niemand zijn straf zal ontlopen wegens zijn terroristische daden.

Osama bin Laden liet voor het eerst van zich horen in de jaren '80 toen hij het verzet tegen de Russische bezetting in Afghanistan organiseerde. Na het terugtrekken van de Russen richtte hij zijn pijlen op vooral de VS als symbool van de Westerse wereld. Veel aanslagen volgden met als belangrijkste aanslag de zelfmoordraid op de Twein Towers in New York op 11 september 2001. Sindsdien heeft de VS de jacht op Osama bin Laden en Al Qaeda geopend. Het was ook de reden om Afghanistan binnen te vallen omdat hij zich daar bevond.

Laatste bewerking 06.50 uur

Archief
Terug naar vorige pagina