De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
27-02-2011  

Zware sancties V-raad voor Kadhafi


Kadhafi heeft de wapendepots opengezet om zijn 'handlangers' te bewapenen. Op de weg van Tripoli naar het vliegveld wemelt het van 'politievoertuigen' die iedereen controleren.
De Nederlandse ambassadeur gaf in een TV-interview al te kennen dat veelvuldig met de 'geldbuidel' moet worden gezwaaid om vrijgeleide te krijgen.
 

NEW YORK – De Veiligheidsraad van de Verenigde naties heeft nu vele uren van beraad vergaande sancties opgelegd aan het regiem van Moammar Kadhafi in Libië. Er is een totaal wapenembargo ingesteld en alle buitenlandse tegoeden van Kadhafi en zijn familie zijn bevroren. Ook mogen zij niet meer reizen.
In de resolutie staat verder dat het Internationaal Strafhof in Den Haag moet gaan onderzoeken of Kadhafi zich schuldig heeft gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid.

VS-president Obama heeft zich eveneens uitgesproken en eist het aftreden van Kadhafi. ."Als een leider alleen kan aanblijven door zijn eigen volk met geweld te onderdrukken, heeft hij zijn legitimiteit verloren en moet hij vertrekken", zei Obama.
Steeds meer ambassades in Tripoli sluiten hun deuren. Amerika, Frankrijk en Canada hebben dat al gedaan en naar verwachting sluit vandaag ook de Nederlandse ambassade. De meeste Nederlanders zijn geëvacueerd. Enkelen zijn onbereikbaar en ook een aantal heeft aangegeven te willen blijven.

Turkije overweegt een militaire operatie om ruim 17.000 Turken uit Libië te halen. Het Turkse leger is zich daarop aan het voorbereiden, zo meldt de Turkse krant Bugün. Voor de kust van Libië liggen 4 Turkse fregatten die assisteerden bij de evacuatie van landgenoten middels overzetboten. Tot nu zijn 7500 Turken geëvacueerd.

The New York Times meldt dat vooral arbeiders uit armere landen nog vastzitten in Libië. In Benghazi hebben zich o.a. Maleisiërs en Chinezen verzameld die hulp vanuit het thuisland ontberen. De meeste westerlingen zijn door hun werkgevers en thuisland al geëvacueerd.

Tijdlijn Gadhafi die 42 jaar aan de macht is en zijn einde ziet naderen.

Archief
Terug naar vorige pagina