De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
16-10-2010  

Lakmoesproef voor Wilders

 

DEN HAAG - Stuurt Wilders binnen een week het kabinet naar huis of neemt hij genoegen met een weigering van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hylner haar dubbele nationaliteit op te geven? Dat is het probleem na vier dagen kabinet Rutte/Verhagen nu bekend is geworden dat de staatssecretaris naast de Nederlandse nationaliteit ook de Zweedse nationaliteit heeft.
Wilders wil dat ze haar Zweedse nationaliteit opgeeft zoals hij dat eerder ook al aangaf t.a.v. de vroegere staatssecretaris Albayrak. Waar Wilders aan voorbijgaat in zijn opstelling is het internationale recht over een dubbele nationaliteit.
Het CDA-kamerlid Mirjam Sterk reageerde dat het voor het CDA geen enkel probleem is en dat niet wordt getwijfeld aan de loyaliteit van de staatssecretaris.
Waarnemend partijvoorzitter van de VVD, Mark Verheijen heeft eveneens geen twijfels zei hij in het radioprogramma TROS Kamerbreed. ,,Ik vind het geen enkel probleem. Ik twijfel niet aan haar loyaliteit aan Nederland.''
Premier Mark Rutte wilde zich zaterdag niet mengen in de discussie over de dubbele nationaliteit van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid). Hij wacht het debat over de regeringsverklaring af, zo liet zijn woordvoerder weten.
Een harde opstelling van Wilders en een weigering van Veldhuijzen van Zanten-Hylner kan dus een kabinetscrisis betekenen nog voordat een week om is. Ook zal Zweden niet blij zijn met een harde opstelling van Wilders.

Archief
Terug naar vorige pagina