De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
20-02-2010  

PvdA stapt uit de regering


Hoofdrol in de val van het kabinet
 

DEN HAAG - Na tot diep in de nacht te hebben vergaderd en er geen beweging was te bespeuren binnen de coalitie om in het landsbelang tot een compromis te komen, trok Wouter Bos de stekker uit het kabinet door het ontslag van de PvdA-bewindslieden aan te bieden.
Vice-premier Bos die donderdag in de 2e Kamer als leugenaar werd neergezet, wilde niet wijken van zijn standpunt dat Nederland voor het eind van het jaar uit Uruzgan moest zijn vertrokken. Wel meldde hij dat de PvdA had voorgesteld om de inzet van de F16 te blijven continueren en mogelijk op andere wijze het belang van de burgers in Afghanistan te dienen.
CDA en Christen Unie zochten naar wegen om aan het officiële verzoek van de NAVO tegemoet te komen, een verzoek dat normaliter pas schriftelijk wordt gedaan als daarover instemming is bereikt. In dat vooroverleg is volgens minister van Buitenlandse Zaken Verhagen ook steeds overleg gewest met Wouter Bos. Volgens Verhagen is tijdens het kabinetsoverleg alles geprobeerd om er uit te komen maar ontbrak de wil bij de PvdA. Ook staatssecretaris van Defensie Jack de Vries meent dat de PvdA bewust aanstuurde op een breuk. Vice-premier André Rouvoet schaamt zich dat het kabinet er niet in is geslaagd het landsbelang te laten preveleren.
Minister-president Balkenende maakte het resultaat na ruim zestien uur vergaderen vannacht rond de klok van vier uur bekend en vond dat Nederland imagoschade had opgelopen. Balkenende vond dat het zou moeten gaan om werk en welzijn in Nederland - nu en in de toekomst. En om de bijdrage die Nederland in redelijkheid kan leveren aan een betere wereld. Helaas was er te weinig beweging om tot overeenstemming te komen en ontbrak volgens hem het vertrouwen in elkaar. Een week eerder hing het kabinet Balkenende ook al aan een zijden draadje door de opstelling van de PvdA over het rapport Davids. Balkenende gaat vandaag naar de koningin om het ontslag van de PvdA-bewindslieden aan te bieden en om de functies van de CDA en Christen Unie bewindslieden ter beschikking te stellen.

Archief
Terug naar vorige pagina