|
|
Oostvaardersbos
Normaal blijven de dieren in de Oostvaardersplassen zelf, en maken alleen de edelherten de oversteek naar het Oostvaardersbos bij Almere. Dit gebied is toegankelijk voor het publiek, zij mogen op de verharde wegen komen. Dit betekent dat het publiek nu paarden tegen kan komen in een gebied waar men nog geen paarden zag. Boswachters van Staatsbosbeheer roepen de mensen op om de paarden met rust te laten en niet verstoren, dan is er van de dieren niets te vrezen. Men moet namelijk beseffen, dat deze paarden wilde dieren zijn, en niet aan contact met mensen gewend zijn. Echter, in het deel van de Oostvaardersplassen nabij Lelystad, ook bekend als de Driehoek, leven al meer dan 20 jaar paarden in het opengestelde deel. Dit heeft nooit tot problemen geleid.
Conditie
Het feit dat de paarden naar het Oostvaardersbos zijn gegaan heeft niets te maken met de conditie van de dieren. De paarden zijn, even als de edelherten en Heckrunderen in een uitstekende conditie. De reden dat zij de oversteek hebben gemaakt is uitsluitend te wijten aan slecht zichtbare grenzen tussen water en land.
Hoe verder
Voorlopig zal Staatsbosbeheer geen actie ondernemen om de dieren weer terug te sturen de Oostvaardersplassen in. Dit zou betekenen dat de dieren over het ijs gedreven zouden moeten worden. Hierdoor zouden de dieren een zeer groot risico op verwondingen lopen, terwijl ook de draagkracht van het ijs vanwege de sneeuw zeer beperkt is. In het Oostvaardersbos is voor de paarden ruim voldoende dekking en voedsel aanwezig, zodat ook hier bijvoeren niet aan de orde is. Ook aan het publiek wordt dringend gevraagd om de dieren NIET proberen te voeren. Dit is zeer slecht voor de dieren, en vanwege het wilde karakter van de dieren niet zonder risico. Zodra de omstandigheden het toelaten, bekijkt Staatsbosbeheer of de paarden weer terug moeten en hoe.
Redactioneel commentaar AlmeloNieuws.nl
In meerdere natuurgebieden beheert Staatsbosbeheer de dieren op natuurlijke wijze dat wil zeggen dat er niet wordt bijgevoerd. Jaarlijks kost dat zo'n kleine 1000 dierenlevens, allemaal volgens het principe de sterkste overwint.
Biologisch Nederland is daar verdeeld over, maar veel boeren in de regio's waar Staatsbosbeheer dat principe toepast hebben al herhaaldelijk gewaarschuwd dat deze vorstperiode met veel sneeuw tot veel slachtoffers onder de zogenoemde wilde dierbestanddelen zal leiden.
Staatsbosbeheer is van de staat en dus van ons allemaal. Wat let ons dan om onze eigen dieren bij te voederen? |