De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
23-12-2009  

Aanvullende maatregelen verhoging AOW-leeftijd

 

Zware beroepen zijn beroepen die - als mensen ze langer dan 30 jaar uitvoeren- tot (ernstige) fysieke slijtage leiden die niet meer is terug te draaien.

Werkgevers- en werknemersorganisaties in een sector kunnen beroepen voordragen als een zwaar beroep. De beroepen moeten voldoen aan objectieve criteria. De minister van SZW neemt het uiteindelijke besluit.

Eerder AOW-uitkering
Werknemers én zelfstandigen die 42 jaar substantieel (1225 uur per jaar) hebben gewerkt kunnen op hun 65e stoppen. Aanvankelijk gold dit alleen voor werknemers. Mensen die hiervan gebruikmaken krijgen wel een lagere uitkering.

Voorwaarde is wel dat mensen zelf voldoende inkomen hebben. Er komt een nieuwe inkomensafhankelijke arbeidskorting om te zorgen dat ook mensen die lang hebben gewerkt en een laag inkomen hebben, op hun 65e kunnen stoppen.

Overbrugging
Verder biedt het kabinet een overbrugging aan mensen die op latere leeftijd onverhoopt werkloos of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken en in de bijstand dreigen te komen. Deze komt ongeveer op AOW-niveau te liggen.

Mensen hoeven hun opgebouwde vermogen dan niet aan te spreken. Ook staat de uitkering los van inkomen of vermogen van hun partner
 

Archief
Terug naar vorige pagina