De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
07-10-2009  

Verzet tegen verhogen wao-leeftijd groeit

 

HENGELO – In meerdere plaatsen in Nederland werd gedemonstreerd tegen het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 naar 67 jaar. In Tilburg kregen reizigers pillen uitgereikt omdat "je als reiziger met een buschauffeur van 67 jaar wel over stalen zenuwen moet beschikken". In Utrecht sprak FNV-voorzitter Agnes Jongerius actievoerders toe. In Hengelo en Zwolle demonstreerden zo’n 500 tegenstanders. Een tegengeluid kwam in Den Haag van CDA-jongeren, die vrezen dat de ruif leeg is als zij met pensioen kunnen.

In Frankrijk is een later pensioen ondenkbaar, daar kan men na 41 jaar een bijdrage te hebben betaald voor de oude dag met pensioen. Invoering van een langere bijdrage zou het land totaal ontwrichten. In België denkt men eveneens de leeftijd te verhogen naar 67 jaar iets waar in Duitsland al in 2012 mee wordt begonnen. Duitsland vergrijst het snelst van alle Europese landen. Het grote verschil met Nederland is dat de meeste Europese landen de oudedagvoorziening grotendeels uit de jaarlijkse staatsbegroting moeten betalen.

Als argumenten voor invoer van pensioen met 67 jaar worden vergrijzing, langere levensduur en krimp van de bevolking genoemd. Feit is dat 25% van de mannen in Nederland de pensioengerechtigde leeftijd niet eens haalt. Feit is ook dat in Nederland jaarlijks net zoveel wordt ‘ingelegd’ als wordt uitbetaald. Bovendien is de laatste jaren de pensioenpremie juist gedaald en mogen de grote reserves van de aanvullende pensioenfondsen worden meegeteld in de algemene reserve van de Staat der Nederlanden. Het verlies door de beurskrach van 2008 is in 2009 zelfs al voor een groot deel ingelopen door de ontwikkeling van de aandelenbeurs.

Archief
Terug naar vorige pagina