De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
20-11-2008  

Rookbeleid Klink dreigt tot grote confrontatie


Europarlementariƫr Toine Manders
 

PERSBERICHT

Discotheken/Café-barbedrijven trekken handen af van rookbeleid minister Klink

Tijdens de bestuursvergadering van de sector Discotheken/Café bar bedrijven van Koninklijke Horeca Nederland is unaniem besloten om de handen van het huidige rookbeleid af te trekken.
De sectoren hebben alle begrip voor leden die uit lijfsbehoud de asbakken terugzetten, ondanks dat het wettelijk niet is toegestaan. Er zal op zeer korte termijn een speciale telefonische rookhelpdesk komen voor ondersteuning en advies voor leden van Koninklijke Horeca Nederland. Aanvullende informatie is te vinden op www.horeca.org/rookvrij

De reden voor deze beslissing is dat als gevolg van het wanbeleid van minister Klink en het niet luisteren naar alle ingebrachte punten door Koninklijke Horeca Nederland een chaos is ontstaan. De aanvankelijke acceptatie van het rookverbod is o.a. door het gebrek aan handhaving volledig omgeslagen in onbegrip.

De minister is slecht ondernemerschap (lees slecht bestuur) te verwijten. Hij heeft een wet in leven geroepen zonder dat hij over mankracht beschikt om deze wet uit te voeren.
Zelfs welwillende leden zijn door het halfslachtige beleid de asbakken terug gaan zetten.

De punten die noodzakelijk zijn om tot een gedegen rookbeleid te komen:

1. Roker strafbaar stellen. Als roker niet strafbaar is, dan is er geen draagvlak onder gasten.
2. Compensatieregeling. Door de invoering van het rookbeleid loopt de omzet terug en moeten ondernemers geholpen worden om te kunnen blijven bestaan. Hierbij denken we o.a. aan het niet doorvoeren van de accijnsverhoging op bier van 30%. Overheidsgarantie bij leningen nu de banken helemaal afhaken. Compensatie voor bedrijven die als gevolg van het rookbeleid niet meer kunnen overleven.
3. Illegale horeca aanpakken. Door alle regelgeving in de reguliere horeca is er een gemakkelijke uitweg naar de illegale horeca waar alles mag. Om oneerlijke concurrentie te vermijden moet de overheid deze illegaliteit keihard de kop indrukken. Op dit moment zijn er ruim 3500 illegale zuip- (en rook) keten bekend.
4. Handhaven. Hoewel de minister nu zegt keihard te gaan optreden heeft hij in de praktijk hier de mankracht niet voor en is hierdoor de huidige chaos ontstaan.
5. Soepele opstelling lokale overheid. Gemeenten moeten zoveel mogelijk meewerken zodat de ondernemers in staat worden gesteld om voorzieningen te treffen voor rokende gasten.

Op de Algemene Ledenvergadering van 26 november 2008 zullen de leden geraadpleegd worden over de verder te nemen stappen.

Lees verder welke mening Europarlementariër Toine Manders (VVD) heeft.

Er is ook een speciale website 'Schijt aan het rookbeleid'.

De voorstanders van het anti-rookbeleid STIVORO hebben ook een website

Archief
Terug naar vorige pagina