Een kleine samenvatting van internetfora |
|
DEN HAAG – De afschaffing van het raadgevend referendum door het kabinet Rutte III maakte de ‘tongen los’ op sociale media.
In de aanloop naar het debat zette Thierry Baudet alle D66 fractieleden in de Tweede Kamer te kijk. Baudet zelf, won zijn populariteit onder de rechtse kiezers juist door het raadgevend Oekraïne referendum. Het referendum als instrument voor meer democratische invloed van het volk, was ooit het paradepaardje van D66. Dat Baudet nu strijdt voor behoud van referenda middels onorthodoxe methoden is wellicht nog te begrijpen. Het past echter niet bij het royeren van leden die binnen zijn partij Forum voor Democratie juist meer democratisch gehalte wilden invoeren.
Ook Wilders roerde zich tegen de afschaffing van het raadgevend referendum. Ook dat is niet ongewoon, want Wilders is altijd bereid om reuring te veroorzaken, al was het maar om in de picture te blijven. Als vroegere liberaal was hij het met de partijlijn van de VVD altijd eens om geen referendum te willen. Democratie past ook niet bij Wilders. Zijn club is louter een beweging met hem als absulute machthebber. Even buiten de gevestigde orde en zogenaamde partijgenoten worden rucksichtsloos buitenspel gezet.
De coalitie onder Rutte III maakt vandaag gebruik van haar macht om het raadgevend referendum om zeep te helpen. Met pijn in het hart voor D66 dat op instignatie van oprichter Hans van Mierlo altijd streed voor meer democratie zoals een gekozen burgemeester en referenda.
Anno 2018 is D66 meer een machtspartij gelet op de invoering van orgaandonatie door alle Nederlanders mits men niet zelf het initiatief neemt om vast te leggen dat men dat niet wil. Veel kiezers vinden deze vorm van donatiewet principieel onjuist en vinden dat men vrijwillig moet kunnen kiezen voor donateurschap van organen.
Ook de wens om zelfbeschikking bij voltooid leven zal D66 in de lade moeten laten liggen. De partij zal onder leiding van Pechtold haar idealen in feite moeten laten rusten zolang Rutte III in het zadel blijft.
Het Oekraïne referendum was op zich niet de gelukkigste start. De lage opkomst van 31 procent was maar nipt de minimum norm en dan is een meerderheid maar amper 15 procent van de stemgerechtigde kiezer.
Maar om het referendum dan gelijk weer om zeep te helpen is ook een brug te ver. Oplossingen hadden ook gezocht kunnen worden in het verhogen van het aantal steunverklaringen en het verhogen van de opkomstnorm.
Nu behoort Nederland weer tot de drie landen binnen Europa dat geen vorm van tussentijdse volksraadpleging heeft. Fotoreportage (1 foto's)... |