De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
01-11-2017  

Referendum 'Sleepwet´ op dag raadsverkiezingen


Veel instanties zijn tegen invoering van de 'Sleepwet'
 

DEN HAAG – Het referendum tegen de ‘Sleepwet’ vindt gelijk plaats met de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart 2018. De Kiesraad maakte dat vanmorgen bekend in Den Haag en meldde tevens dat een steekproef had uitgewezen dat ruim 384.000 bezwaren als juist kan worden beoordeeld op de ruim 400.000 ingeleverde bezwaren. De Kiesraad stelde tevens dat het coalitieakkoord Rutte III van VVD/CDA/D66/ChristenUnie het referendum niet kan tegenhouden.
De ‘Sleepwet’ geeft geheime diensten mogelijkheid om communicatieverkeer via telefoon en internet van burgers af te luisteren vast te leggen en jaren te bewaren. Dat geldt tevens voor ‘slimme’ koelkasten, televisies en horloges met internetfuncties. Één verdachte terrorist in de wijk is dan voldoende om de communicatieverbindingen van burgers uit de gehele wijk op te slaan, ook mogelijk ten behoeve van bevriende buitenlandse inlichtingendiensten. Ook mag een DNA-databank worden aangelegd en gedeeld. De vorige Tweede Kamer en de Eerste Kamer stemden al in met de wet die oorspronkelijk op 1 januari 2018 al zou ingaan.
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) maakte gisteren bekend dat de invoering wordt uitgesteld vanwege de nog te benoemen nieuwe toetsingscommissie (TIB) die toeziet op de geheime diensten en achteraf beoordeeld of de diensten zich aan de ‘spelregels’ hebben gehouden.

De in de volksmond zogenoemde ‘Sleepwet’ heeft wat CDA-voorman Buma betreft geen enkele zin omdat hij de uitslag van het referendum wil negeren en het referendum als volksraadpleging zelfs helemaal wil afschaffen. Ook de VVD denkt daar zo over en de ChristenUnie was al nooit voor. D66 denkt juist aan verbetering van volksraadpleging maar delft voorlopig het onderspit in de nieuwe regeringscoalitie.  Hoe zouden de tegenstanders van een referendum reageren op miljoenen stemmen tegen de invoering van de ‘Sleepwet’, wordt dan een interessante vraag?

Archief
Terug naar vorige pagina