De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
27-04-2017  

Merkel: 'Geen EU privileges GB na Brexit´


Merkel: 'No privileges UK after Brexit'
 

BERLIJN – Bondskanselier Angela Merkel heeft in de Bondsdag een flinke waarschuwing laten horen aan Groot Brittannië. ‘Ik heb het idee dat sommigen in Groot-Brittannië zich nog illusies maken. Dat is tevergeefs’, zei Merkel onder luid applaus in een in feite luidde boodschap aan Therasa May.
Volgens Merkel betekent de Brexit dat Groot-Brittannië niet hoeft te denken dat het dezelfde rechten en privileges behoudt als het de Europese Unie eenmaal verlaat. Volgens Merkel zal Groot-Brittannië een buitenstaander worden en nooit een betere positie krijgen dan een lidstaat van de EU en daar zijn alle 27 landen het volgens haar overeens.
Wel maakt Merkel zich zorgen over de  werk- en woonrechten van Europeanen en Britten. Zo’n 100.000 Duitsers wonen en werken in Groot Brittannië. Merkel zet net zoals al die betrokkenen vraagtekens bij het recht op werk, de ziektekostenverzekering en het recht op wonen ook na pensionering. Allemaal zaken die volgens Merkel goed geregeld moeten worden in het bilateraal overleg over de Brexit.
Dat geldt volgens de Bondskanselier ook voor de voorwaarden voor een Brexit voordat over toekomstige verhoudingen tussen Londen en de Europese Unie kan worden gepraat. De uitlatingen van merkel in de Bondsdag zijn dus ‘knetterhard’ voor ‘leading lady’ Theresa May die nog hoopt op coulance en uittreding zonder kosten.
Ook premier Rutte en zijn Ierse en Deense ambtgenoten hebben vorige week nog gepleit voor een ‘zachte landing’ met goede economische afspraken.
Ambtelijke berekeningen van de Europese Unie spreken echter over zo’n 60 miljard Euro aan verplichtingen waaraan Groot Brittannië zich als lidstaat heeft verbonden. De onrust in Groot Brittannië neemt dus toe. Zo overweegt Schotland zelfstandigheid en behoudt van hetlidmaatschap, maar ook in Ierland en Noord Ierland is onrust omdat er dan weer landsgrenzen nodig zijn. Vooral veel jongeren en ook het zakenleven in Groot Brittannië vreest mindere tijden in Groot Brittannië. Banken en financiële instellingen kijken naar huisvesting in Europese landen evenals het Europese Agentschap Geneesmiddelen dat al besloten heeft Londen te verlaten, ondanks een huurverplichting tot 1939. De nadelige kosten van enkele honderden miljoenen euro’s zouden door Groot Brittannië vergoed moeten worden. De Nederlandse regering bepleitte binnen de EU Amsterdam als mogelijke vestigingslocatie maar ook andere Europese lidstaten liggen op de loer.
Zaterdag a.s. praten de Europese leiders zonder de Britten over de voorwaarden van een Brexit.

Archief
Terug naar vorige pagina