De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
30-01-2017  

Calexit dreigt in de Verenigde Staten

 

CALIFORNIA – In de Amerikaanse staat California zitten weinig aanhangers van president Trump. Het parlement overweegt al juridische stappen tegen de bouw van een muur langs de grens met Mexico vanwege de gemeenschappelijke economische belangen tussen California en Mexico. Economisch gezien is California een van de belangrijkste staten. Qua bevolkingssamenstelling telt California zo'n 60 miljoen inwoners, waarvan meer dan de helft een niet- Amerikaanse achtergrond heeft.

Ook heeft California nu toestemming gegeven voor een officiële petitie over afscheiding van de Verenigde Staten. Als de initiatiefnemers van de afscheidingsbeweging Yes California voor eind juli 585.407 handtekeningen hebben verzameld, dan volgt in 2018 een eerste stemming. Bij genoeg voorstemmers komt er dan in 2019 een referendum.

Onafhankelijkheidsverklaring
Bij een opkomst van dit referendum hoger dan 50 procent en meer dan 55 procent van de kiezers is voor een 'Calexit', dan beschouwt Californië dat als een onafhankelijkheidsverklaring.
Yes California stelt dat „Amerika een zinkend schip is en dat de belastingen die Californië betaalt niet in verhouding zijn met wat er aan federale gelden terugkomt. Nu Amerika voor Trump heeft gekozen, zal niemand het met ons oneens zijn dat Amerika ten onder gaat."

Archief
Terug naar vorige pagina