screenshot NOS |
|
GILZE RIJEN – Het onderzoeksresultaat van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het neerstorten is snoeihard. Vlucht MH17 van Malaisian Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpour is neergeschoten met een raket van het type 9N314M dat wordt afgeschoten door een BUK-raketinstallatie. De lancering komt uit een gebied van 320 vierkante kilometer, dat ten zuidoosten ligt van het dorp Grabovo in Oost Oekraïne. Vlakbij dat dorp stortte het ramptoestel neer in een gebied van 50 vierkante kilometer. Voor het bepalen van de exacte locatie is aanvullend forensisch onderzoek ter plekke nodig, zei voorzitter Joustra. Hij benadrukte dat dit onderzoek niet binnen het mandaat van de OVV valt. Deskundigen van zeven landen, Nederland, Maleisië, Oekraïne, de Verenigde Staten, Rusland, Groot-Brittannië en Australië. werkten aan het onderzoek en de reconstructie mee.
De OVV stelde ook dat de Oekraïne het luchtruim had moeten sluiten voor de burgerluchtvaart omdat in de dagen vooraf al eerder raketten voor grote hoogte waren afgeschoten en militaire vliegtuigen hadden geraakt. Liefst 61 burger vliegmaatschappijen vlogen nog boven het gebied waar de Oekraïne vocht met seperatisten. Op de dag van de ramp waren er nog 160 vluchten waarvan drie tegelijkertijd in de nabijheid van de MH17 tot deze werd geraakt. Pas daarna werd het luchtruim voor de burgerluchtvaart gesloten. Voorzitter Joustra stelde dat de ‘international rules’ voor de burgerluchtvaart boven conflictgebieden moeten worden herzien. Joustra ging niet in op de juridische kant van de ramp maar verbaasde zich er over dat Rusland al voordat het rapport werd geopenbaard, stelde dat het geen Russische raket kon zijn geweest omdat de Russen modernere raketten hebben dan het type waarmee vlucht MH17 werd afgeschoten. Het onderzoek kwam tot stand volgens de regels van de internationale luchtvaart van de Verenigde Naties.
Het getroffen toestel werd in Gilze Rijen deels gereconstrueerd waarbij kwam vast te staan dat de oorzaak van buitenaf kwam en andere oorzaken werden uitgesloten. Daarbij scheurde de cockpit af, werd de bemanning door deeltjes van een BUK-raket getroffen en viel het toestel op 33.000 voet uit elkaar. De ramp kostte alle 298 inzittenden het leven, waaronder 196 Nederlanders.
Nederland poogt een internationaal tribunaal samen te stellen, maar wordt daarin gedwarsboomd door Rusland. Maar een ding is zeker, de strafrechtelijke jacht op de daders kan worden begonnen!
Kijk naar de gepresenteerde video's en lees het OVV rapport
|