De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
16-04-2014  

Zorgakkoord, personeel en patiënt betaald de tol

 

DEN HAAG – Één miljard euro bezuinigen in de zorg, dat was de inzet van het woensdag gesloten kabinetsakkoord in Den Haag, tot woede van vakbond Abvakabo FNV dat niet instemde. De maatregelen worden gedekt door loonmatiging, door gebruik te maken van extra ruimte in het zorgbudget en door tariefverhoging in de AWBZ (de rijksverzekering voor langdurige zorg). Het akkoord heeft gevolgen voor alle linies in de zorg.

Loonmatiging
De ruimte voor loonsverhogingen van zorginstellingen wordt al vanaf 2014 beperkt. Geen financiële extraatjes voor bijvoorbeeld bevorderingen. Volgens het regeerakkoord zou dat pas vanaf 2016 gebeuren. Het eerder inleveren van deze extra loonruimte bij zorginstellingen levert ruim een half miljard euro op. De curatieve zorg draait op voor 277 miljoen euro, 'care' (zoals thuiszorg) levert 249 miljoen euro in.
De academische ziekenhuizen hadden een eigen pensioenregeling, maar gaan nu over op het pensioenstelsel van de hele sector. Dit terwijl de personeelsbeloning in de praktijk vaak lager ligt dan in reguliere ziekenhuizen.

Werkgelegenheid
De werkgelegenheid in de thuiszorg neemt af met 50.000 arbeidsplaatsen. Dat is minder dan beoogd omdat de thuisverpleging in de versoberde AWBZ blijft. Daarnaast blijven mensen met een licht verstandelijke handicap en (zware) gedragsproblemen in 2014 onder de AWBZ vallen. En de maatregel om nieuwe cliënten in de Wmo geen huishoudelijke hulp meer te verstrekken, zal in 2014 ook geen doorgang vinden. De gemeenten krijgen er door het akkoord meer geld bij dan beoogd om de AWBZ uit te voeren per 1 januari 2015. Daarmee wordt de bezuiniging geen beoogde 75 procent maar 40 procent.
De voorstellen van het kabinet om de pijn te verzachten, bleken uiteindelijk voor de Abvakabo onvoldoende. Het kabinet houdt volgens de bond 'halsstarrig vast aan de afbraak van de zorg'.

Bottleneck
Bottleneck in de onderhandelingen bleek nog even de vrijheid van artsenkeuze. Gedoogpartijen SGP en ChristenUnie waren mordicus tegen om dat in te perken. De invloed van zorgverzekeraars zou daardoor te groot worden. Het kabinet ‘verzekerde’ dat dit niet aan de orde is. In de praktijk blijkt echter dat het vorig jaar gesloten akkoord om zorgverzekeraars goedkoper te laten inkopen, wel leidt tot beperktere keuze van behandeling in ziekenhuizen en patiënten soms uit eigen zak moeten bijbetalen als men toch een eigen keuze maakt.
 

Archief
Terug naar vorige pagina