De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
05-12-2013  

Nelson Mandela overleden

 

JOHANNESBURG – Gevangene 46664 is vandaag in Johannesburg op 95-jarige leeftijd overleden. Zijn dood werd bekend gemaakt door de Zuid Afrikaanse president Zuma. Strijder tegen ‘Apartheid’ (het Nederlandse woord dat niet vertaald wordt) Nelson Mandela werd door de heersende blanke elite in Zuid Afrika vastgezet op Robbeneiland omdat hij vrijheid en stemrecht voor de zwarte Afrikaner wilde. Na 27 jaar gevangen te hebben gezeten werd hij op 11 februari in 1990 vrijgelaten om via verkiezingen aan de macht te komen als eerste zwarte leider van Zuid Afrika. Hij maakte wereldwijd indruk vanwege zijn houding tegenover de blanke heersers van voorheen door samen met hen het land te besturen in een democratie. Het beeld van de verzoener was geboren. Als president bracht hij in 1999 een staatsbezoek aan Nederland, het land waar vele christelijke kerkleiders uit Zuid Afrika hun theologische studie hadden gevolgd en ook het land waar een deel van de overheersers van voorheen stamden. Na zijn presidentschap leefde hij een betrekkelijk teruggetrokken leven.
Afgelopen zomer leek zijn einde nabij en werd hij met longproblemen in het ziekenhuis opgenomen. In september keerde hij terug naar zijn huis en Johannesburg waar hij sindsdien leefde in een steriele kamer tot vandaag zijn einde kwam.
Nelson Mandela wacht een staatsbegrafenis. Zij dood kan leiden tot vervreemding in Zuid Afrika en onrust tussen de verschillende bevolkingsgroepen, een beeld dat door wereldleiders wordt gevreesd nu de bindende factor is weggevallen.

Nelson Mandela in een fotografisch tijdbeeld
 

Archief
Terug naar vorige pagina