De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
25-01-2012  

Groeiende weerstand tegen reanimatie

 

AMSTERDAM – Steeds meer mensen zijn tegen reanimatie na een hartstilstand, meldt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). De weerstand bestaat bij een groeiend aantal ouderen omdat uit gegevens blijkt dat de levenskwaliteit na reanimatie vaak beduidend slechter is dan vooraf gedacht.
De groeiende weerstand kwam eerder deze week weer in het nieuws nadat bleek dat in een ziekenhuis in Dordrecht patiënten kunnen vragen om een rood polsbandje indien zij niet gereanimeerd willen worden bij een optredende calamiteit.
Revalidatiecentrum Het Roessingh in Enschede gebruikt al langer een ander systeem. Daar plakt men foto’s van patiënten die niet gereanimeerd willen worden op de noodkoffers met reanimatieapparatuur. Ook de ZGT-ziekenhuizen in Almelo en Hengelo overwegen een weigeringssysteem in te voeren, maar daar vindt men een polsbandje te stigmatiserend. Hoe het dan wel moet, wordt nog over nagedacht.
De NVVE daarentegen heeft een anti-reanimeerpenning ingevoerd en deze kan men bij de vereniging aanvragen. Anderen hebben weer bezwaren tegen een penning van de NVVE omdat deze vereniging ook voorstander is van vrijwillige euthanasie. Sommige individuen hebben zelf een penning ontworpen of een soort anti-reanimatiepaspoort ontworpen.
In medische kringen wordt langzamerhand ook betwijfeld of het principe van altijd reanimeren wel een goede is. Dit uitgangspunt staat steeds meer ter discussie bij medici. De overheid gaat echter stug door met het uitbreiden van het aantal defibrillatoren in het stadsbeeld.
 

Archief
Terug naar vorige pagina