De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
24-01-2012  

Turkije woedend op Frankrijk

 

PARIJS - Turkije is woedend op Frankrijk nu de Franse Senaat een wet heeft aangenomen die het strafbaar maakt om de Armeense genocide te ontkennen. Eerder al werd de wet aangenomen in de Franse Assemblée.
Op het ontkennen van de Turkse massamoord op Armeniërs in 1915 komt een celstraf van maximaal 1 jaar te staan en een boete van 45.000 euro, een straf die vergelijkbaar is met het ontkennen van de Holocaust. Er kwamen toen 1,5 miljoen Armeniërs om het leven.
De Turkse ambassadeur, die eerder al eens werd terug geroepen naar Ankara, meldde nu in Parijs dat het aannemen van de wet tot een blijvende kloof leidt tussen Frankrijk en Turkije en tot economische schade zal leiden.

<< Het Nederlandstalige rapport "Marteling der Armeniërs in Turkije", werd in februari 1918 uitgegeven door het Nederlandsch Comité tot hulpbetoon aan de noodlijdende Armeniërs. Dit comité bestond uit 22 leden, waaronder diverse leden van de Eerste en Tweede Kamer en zelfs een Minister van Staat. Opvallend is ook de aanwezigheid van het Eerste Kamerlid Van der Does de Willebois, een volle neef van de Nederlandse gezant in het Ottomaanse rijk.
Meer info

Archief
Terug naar vorige pagina