Veel instanties zijn tegen invoering van de 'Sleepwet' |
|
DEN HAAG – Het referendum tegen de ‘Sleepwet’ vindt gelijk plaats met de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart 2018. De Kiesraad maakte dat vanmorgen bekend in Den Haag en meldde tevens dat een steekproef had uitgewezen dat ruim 384.000 bezwaren als juist kan worden beoordeeld op de ruim 400.000 ingeleverde bezwaren. De Kiesraad stelde tevens dat het coalitieakkoord Rutte III van VVD/CDA/D66/ChristenUnie het referendum niet kan tegenhouden.
De ‘Sleepwet’ geeft geheime diensten mogelijkheid om communicatieverkeer via telefoon en internet van burgers af te luisteren vast te leggen en jaren te bewaren. Dat geldt tevens voor ‘slimme’ koelkasten, televisies en horloges met internetfuncties. Één verdachte terrorist in de wijk is dan voldoende om de communicatieverbindingen van burgers uit de gehele wijk op te slaan, ook mogelijk ten behoeve van bevriende buitenlandse inlichtingendiensten. Ook mag een DNA-databank worden aangelegd en gedeeld. De vorige Tweede Kamer en de Eerste Kamer stemden al in met de wet die oorspronkelijk op 1 januari 2018 al zou ingaan.
Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) maakte gisteren bekend dat de invoering wordt uitgesteld vanwege de nog te benoemen nieuwe toetsingscommissie (TIB) die toeziet op de geheime diensten en achteraf beoordeeld of de diensten zich aan de ‘spelregels’ hebben gehouden.
De in de volksmond zogenoemde ‘Sleepwet’ heeft wat CDA-voorman Buma betreft geen enkele zin omdat hij de uitslag van het referendum wil negeren en het referendum als volksraadpleging zelfs helemaal wil afschaffen. Ook de VVD denkt daar zo over en de ChristenUnie was al nooit voor. D66 denkt juist aan verbetering van volksraadpleging maar delft voorlopig het onderspit in de nieuwe regeringscoalitie. Hoe zouden de tegenstanders van een referendum reageren op miljoenen stemmen tegen de invoering van de ‘Sleepwet’, wordt dan een interessante vraag? |
|
|
DEN HAAG - Verschillende eigen bijdragen voor langdurige zorg gaan de komende jaren omlaag. De ministerraad heeft hiermee ingestemd. Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en minister Bruno Bruins voor Medische Zorg sturen een brief hierover aan de Tweede Kamer.
Mensen die langer zorg en ondersteuning nodig hebben, krijgen vaak te maken met verschillende zorgwetten. Daardoor betalen ze verschillende eigen bijdragen. De zorgkosten lopen daardoor op, vooral voor mensen die geen aanspraak kunnen maken op zorgtoeslag of gemeentelijke regelingen. Het kabinet gaat deze zogeheten stapeling van zorgkosten de komende jaren beperken.
De eerste maatregel gaat al in per 1 januari 2018. De maatregel ontziet mensen die blijvend intensieve zorg nodig hebben aan huis, of zelf in een verpleeghuis verblijven terwijl hun partner thuis woont. Het percentage van hun inkomen dat meetelt voor de berekening van de eigen bijdrage wordt verlaagd van 12,5 naar 10%.
Ruim dertigduizend mensen gaan erop vooruit door de maatregel, vooral mensen met een middeninkomen. Zij betalen 30 tot 150 euro minder per maand.
De vermogensinkomensbijtelling voor de eigen bijdrage aan langdurige zorg wordt gehalveerd van 8 naar 4% van het vermogen. Deze maatregel wordt in 2019 van kracht.
Het ministerie van VWS gaat met gemeenten overleggen over een eenvoudig en transparant abonnementstarief van 17,50 per vier weken, voor huishoudens die gebruik maken van ondersteuning vanuit de gemeente.
De bijbetalingen voor bepaalde geneesmiddelen krijgen een plafond van 250 euro per jaar, gekoppeld aan de herberekening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem.
Eerder is al besloten om het eigen risico te bevriezen in 2018. Het kabinet zet deze bevriezing voort tot en met 2021.
Met deze maatregelen blijft de zorg en ondersteuning betaalbaar voor mensen die te maken hebben met verschillende soorten van eigen bijdragen in de zorgwetten. |