De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
06-10-2010  

Marine schiet te hulp voor de kust van Somalië

 

DEN HAAG - Het marineschip Hr. Ms. Amsterdam is gisteren het werkschip de Puntland 1 te hulp geschoten. Het schip dreef stuurloos voor de Somalische kust, zonder brandstof en met een gebroken ketting.
Met de boordhelikopter van Hr. Ms. Amsterdam is een team mariniers aan boord gegaan om het schip veilig te stellen. Daarna zijn met 2 snelle rubberboten (RHIBs) het scheepsboardingteam, een tolk en enkele technisch specialisten afgezet. Het bleek dat het schip ook smeerolie en hydraulische olie nodig had. De bevoorrader voorzag de Puntland 1 hiervan evenals voldoende voedsel en water om haar reis naar de dichtstbijzijnde haven voort te zetten.

De Amsterdam verrichtte de ondersteuning in het kader van een VN-verdrag dat zorgt voor de veiligheid van mensenlevens op zee. Na deze noodhulp heeft Hr. Ms. Amsterdam haar patrouille langs de Somalische kustlijn weer opgepakt.

< Foto: Ministerie van Defensie

 

Fotoreportage (1 foto's)...

 
10-10-2010  

Extra heffing op energierekening

 

DEN HAAG – Dat het nieuwe kabinet drastisch wil knijpen op de subsidies is al langer bekend. Zo wil het kabinet Rutte/Verhagen sterk bezuinigen op subsidie voor zonnepanelen en windenergie maar internationale afspraken verplicht Nederland wel om het gebruik van duurzame energie te verhogen naar 10 procent in 2020.
De financiering daarvan wordt voor de burgers een koekje uit eigen trommel, want er komt een extra heffing op energie. De NOS heeft de energieleveranciers laten berekenen hoeveel dat is. De eerste heffing bedraagt 20 euro per jaar en dat loopt op naar 100 euro. De energiebedrijven vinden het zelf een goed plan en ook de milieubewegingen zijn in principe positief. Zij wijzen er echter wel op dat miljoenen Nederlanders al vrijwillig extra betalen voor groene stroop en dus dubbel getroffen worden. Ook voor huurders van oude woningen zijn de druiven extra zuur. Zij zitten in slecht geïsoleerde huizen en hebben in verhouding een hoger gebruik en worden ook nog eens getroffen door een extra heffing.

 
13-10-2010  

Europese ambtenaren met pensioen bij 50 jaar

 

BRUSSEL – Het Europees Parlement stuurt 340 ambtenaren, die 50 jaar zijn geworden, met vervroegd pensioen. De vervroegde pensioenuitkering is gesteld op € 9000,00 bruto per maand.
In Nederland wordt juist de pensioengerechtigde leeftijd opgerekt naar 67 jaar. In Frankrijk wordt ondanks grote demonstraties gepoogd de pensioenleeftijd op te rekken van 60 naar 62 jaar. Hoezo één Europa?
De landen binnen de Europese Unie betalen aan deze dure pensioenoperatie van het Europese Parlement wel mee en zoals bekend is Nederland procentueel één der topbetalers.
Een ‘schone’ taak voor het nieuwe kabinet Rutte/Verhagen eens luid aan de bel te trekken!

 
16-10-2010  

Lakmoesproef voor Wilders

 

DEN HAAG - Stuurt Wilders binnen een week het kabinet naar huis of neemt hij genoegen met een weigering van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hylner haar dubbele nationaliteit op te geven? Dat is het probleem na vier dagen kabinet Rutte/Verhagen nu bekend is geworden dat de staatssecretaris naast de Nederlandse nationaliteit ook de Zweedse nationaliteit heeft.
Wilders wil dat ze haar Zweedse nationaliteit opgeeft zoals hij dat eerder ook al aangaf t.a.v. de vroegere staatssecretaris Albayrak. Waar Wilders aan voorbijgaat in zijn opstelling is het internationale recht over een dubbele nationaliteit.
Het CDA-kamerlid Mirjam Sterk reageerde dat het voor het CDA geen enkel probleem is en dat niet wordt getwijfeld aan de loyaliteit van de staatssecretaris.
Waarnemend partijvoorzitter van de VVD, Mark Verheijen heeft eveneens geen twijfels zei hij in het radioprogramma TROS Kamerbreed. ,,Ik vind het geen enkel probleem. Ik twijfel niet aan haar loyaliteit aan Nederland.''
Premier Mark Rutte wilde zich zaterdag niet mengen in de discussie over de dubbele nationaliteit van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid). Hij wacht het debat over de regeringsverklaring af, zo liet zijn woordvoerder weten.
Een harde opstelling van Wilders en een weigering van Veldhuijzen van Zanten-Hylner kan dus een kabinetscrisis betekenen nog voordat een week om is. Ook zal Zweden niet blij zijn met een harde opstelling van Wilders.

 
23-10-2010  

Gemeenten in nood door bijstandsuitkeringen


Steeds meer burgers kijken met angst en beven naar de brievenbus
 

RIJSWIJK – Volgens het ministerie van Sociale Zaken is het aantal Nederlandse gemeenten dat niet uitkomt met de rijksbijdrage voor bijstandsuitkeringen fors toegenomen. In 2009 steeg het aantal gemeenten dat om een noodvoorziening vroeg naar 178 terwijl dat een jaar eerder nog maar 70 bedroeg.
De 178 gemeenten vroegen om een extra bijdrage van in totaal 37 miljoen euro. Voor 93 gemeenten oordeelde de onafhankelijke commissie positief. De anderen wachten nog op een besluit.
Oorzaak is in de meeste gevallen dat de rijksbijdrage jaarlijks wordt vastgesteld op basis van voorgaande jaren terwijl het aantal uitkeringsgerechtigden fors is gestegen. Een vast deel van de bijstandsuitkering moeten gemeenten zelf ophoesten.
Het ministerie maakte niet bekend welke gemeenten om extra bijstand vroegen.

 
23-10-2010  

Vrijheidsparade Den Haag matig bezocht

 

DEN HAAG - Ongeveer 300 mensen zijn vanmiddag bijeen gekomen op de Koekamp aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag om te demonstreren tegen de vrijheidsbeperkende maatregelen van het kabinet Rutte/Verhagen.
Ook demonstreren de betogers tegen de graaicultuur in de maatschappij en de gevolgen die het kabinet bij de gewone burger neerlegt. De start van de demonstratie werd verlaat door een treinstoring bij Leiden.

Een aardige opsomming van criticasters op You Tube

 
26-10-2010  

Duitse diplomaten crimineel in 40/45

 

BERLIJN – Necrologiën van Duitse diplomaten, waarin hun oorlogsverleden werd weggelaten, waren vijf jaar geleden de aanleiding van de toenmalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joska Fischer om vooraanstaande historici opdracht te geven de ‘handel en wandel’ uit het verleden van de Duitse diplomatieke dienst te laten onderzoeken.
De uitkomst gisteren zette de regering in Berlijn op zijn kop toen het resultaat van het onderzoek werd geopenbaard. Volgens de onderzoekers werkten de diplomaten intensief mee aan de Jodenvervolging sinds Hitler in 1933 aan de macht kwam. Tekenend was een declaratie van een diplomaat waarin hij de aanleiding van de declaratie openlijk omschrijft als; ‘liquidatie van Joden in Belgrado’.
Na het einde van de oorlog poetste de diplomatieke dienst het blazoen schoon terwijl het tegelijkertijd gevluchte nazi’s informeerde waar zij werden vervolgd voor hun misdaden. De huidige minister Guido Westerwelle (FDP) toonde zich diep geschokt en vindt dat de onderste steen boven moet komen. Ook de oud- minister Walter Steinmeijer (SPD) noemt de bevindingen ‘ongelooflijk’ vooral omdat de diplomatiek diens zich altijd als ‘bolwerk van burgerlijk verzet’ had afgeschilderd.

 
26-10-2010  

‘CDA niet langer een volkspartij’

 

DEN HAAG – Volgens de CDA-basisgroep Sociale Zekerheid overheerst binnen het CDA het machtsdenken van een exclusief vriendenkringetje die de belangrijke posities op het Binnenhof en het partijbureau bezetten. De Basisgroep Sociale Zekerheid stelt dat het partijbestuur heeft gefaald bij het op koers houden van de partij en zou meer moeten opkomen voor ouderen, gehandicapten en mensen met een laag inkomen i tegenstelling tot de neo-liberale koers die de partij nu vaart. Als voorbeelden worden genoemd de ontkoppeling van de uitkeringen en het ingrijpen in de sociale woningbouw terwijl het aan de moed ontbreekt om de hypotheekaftrek in te dammen.

 
26-10-2010  

Winsemius kraakt milieubeleid kabinet

 

DEN HAAG – Oud- minister en VVD-prominent Pieter Winsemius laat geen spaan heel van de kabinetsplannen voor het milieu. Winsemius noemt de milieuparagrafen van Rutte/Verhagen ‘buitengewoon weinig ambitieus en weinig soeps’. Winsemius heeft vooral kritiek op de plannen om te snijden in de Ecologische Hoofdstructuur, een netwerk van verbindingen tussen natuurgebieden. ‘Er is vreselijk goed geluisterd naar de boerenlobby’s. Daar zitten over het algemeen niet de diepere denkers’, aldus Winsemius die verder veel kritiek heeft om het openen van de Haringvliet te herzien. ‘Puur jammer’, zegt Winsemius. ‘Het openzetten van de sluizen moet nu juist de trek van vis en vooral zalm op gang brengen’, aldus de oud- VVD-bewindsman.

 
29-10-2010  

Bompakketten in vliegtuigen naar VS

 

NEW YORK - In twee verdachte pakketjes die per vliegtuig op weg waren naar de Verenigde Staten is explosief materiaal gevonden. Dat heeft de Amerikaanse president Obama vanavond gezegd. Beide pakketten waren bestemd voor joodse instellingen in Chicago. Een woordvoerder van een joodse organisatie in de stad zegt dat de veiligheidsmaatregelen zijn aangescherpt. "We hebben helaas wel eens vaker met dit soort dingen te maken."

Koeriers
Het ene pakketje zat in een toestel van koeriersdienst UPS dat van Jemen via Keulen en Londen onderweg was naar Chicago. Na een tip van de veiligheidsdienst van Saudi Arabië werd bij een tussenstop in Groot-Brittannië een inkt-cartridge ontdekt waarmee geknoeid was. Er zaten draden aan en wit explosief poeder. Uit voorzorg werden ook drie vliegtuigen van UPS op luchthavens in Philadelphia en Newark naar afgelegen plaatsen geleid en doorzocht. Daar werd niets verdachts gevonden.Het andere verdachte pakketje werd bij een distributiecentrum van FedEx in Dubai gevonden. Ook dat poststuk kwam uit Jemen.
 

 
31-10-2010  

Heeft u de klok al terug gezet?

 

ALMELO – Vannacht om 03.00 uur was officieel de zomertijd in de Europese Unie voorbij en werd de klok een uur teruggezet. Vijf maanden duurt de jaarlijkse zomercyclus en over de voor- of nadelen zijn zelfs deskundigen het oneens.
Lees hier een verhaal uit vroegere tijden en de uitleg van het KNMI.
 

Archief
Terug naar vorige pagina