De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
02-10-2009  

ME krijgt wapenstokles in Turkije

 

ISTANBUL - De Turkse politie gaat de Nederlandse mobiele eenheid trainen in het onder controle houden van mensenmassa's. Binnenkort vertrekt het eerste groepje ME'ers naar Istanbul voor een vijftiendaagse training. Dat meldde het Turkse dagblad Aksam woensdag. Lees verder in de Volkskrant
 

 
02-10-2009  

Hormoonvlees en codex alimentarius

 

ALMELO – Tussen Europa en Amerika is al sinds jaren een ‘handelsoorlog’ aan de gang over het Europees invoerverbod van vlees dat hormonen bevat. Dat verbod heeft zijn langste tijd gehad want per 31 december 2009 voeren België en Nederland de ‘codex alimentarius’ in, de wereldwijde standaard voor voedsel dat ook genetisch gemanipuleerd mag zijn en feitelijk tegelijkertijd een verbod in houdt voor natuurlijke geneeswijzen en zuiver biologisch geproduceerd voedsel.
Tegenstanders zeggen dat in de voortschrijdende ontwikkeling van de 'codex alimentarius' uiteindelijk alleen nog voedselproducten worden toegestaan die aan patenten onderhevig zijn en grote producenten de zakken laat vullen.

Op internet is veel te lezen over de codex alimentarius en enkele Links willen wij u niet onthouden.

Volkskrant – VN bestrijdt wetenschap
Volkskrant – WTO kraakt Europees verbod op hormoonvlees
Ministerie van Landbouw over de codex
Tegenstanders van de codex

 
07-10-2009  

Verzet tegen verhogen wao-leeftijd groeit

 

HENGELO – In meerdere plaatsen in Nederland werd gedemonstreerd tegen het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 naar 67 jaar. In Tilburg kregen reizigers pillen uitgereikt omdat "je als reiziger met een buschauffeur van 67 jaar wel over stalen zenuwen moet beschikken". In Utrecht sprak FNV-voorzitter Agnes Jongerius actievoerders toe. In Hengelo en Zwolle demonstreerden zo’n 500 tegenstanders. Een tegengeluid kwam in Den Haag van CDA-jongeren, die vrezen dat de ruif leeg is als zij met pensioen kunnen.

In Frankrijk is een later pensioen ondenkbaar, daar kan men na 41 jaar een bijdrage te hebben betaald voor de oude dag met pensioen. Invoering van een langere bijdrage zou het land totaal ontwrichten. In België denkt men eveneens de leeftijd te verhogen naar 67 jaar iets waar in Duitsland al in 2012 mee wordt begonnen. Duitsland vergrijst het snelst van alle Europese landen. Het grote verschil met Nederland is dat de meeste Europese landen de oudedagvoorziening grotendeels uit de jaarlijkse staatsbegroting moeten betalen.

Als argumenten voor invoer van pensioen met 67 jaar worden vergrijzing, langere levensduur en krimp van de bevolking genoemd. Feit is dat 25% van de mannen in Nederland de pensioengerechtigde leeftijd niet eens haalt. Feit is ook dat in Nederland jaarlijks net zoveel wordt ‘ingelegd’ als wordt uitbetaald. Bovendien is de laatste jaren de pensioenpremie juist gedaald en mogen de grote reserves van de aanvullende pensioenfondsen worden meegeteld in de algemene reserve van de Staat der Nederlanden. Het verlies door de beurskrach van 2008 is in 2009 zelfs al voor een groot deel ingelopen door de ontwikkeling van de aandelenbeurs.

 
12-10-2009  

Noodregeling voor problemen DSB Bank

 

DEN HAAG - De Nederlandsche Bank heeft de noodregeling aangevraagd voor DSB. Bewindvoerders gaan de activiteiten van DSB afbouwen. Minister Bos stelt een onderzoek in naar de ondercuratelestelling, de regelgeving en de toezichthouders. De noodregeling bevriest de activa en de passiva van de bank. Dit is een buitengewoon ingrijpende maatregel, met grote gevolgen voor alle betrokkenen, vooral voor de klanten en de werknemers van DSB, aldus minister Bos (Financiën).

Oorzaak problemen
De problemen van DSB zijn niet veroorzaakt door de kredietcrisis. Het gaat om een individuele, relatief kleine bank die in problemen is gekomen door de bedrijfsvoering, onrust bij klanten, onduidelijke communicatie en de onzekerheid die daardoor is ontstaan.

Onderzoek
Minister Bos laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de redenen voor de ondercuratelestelling van DSB Bank. Daarbij wordt ook gekeken naar de regelgeving en de manier waarop de toezichthouders van de bank hebben gefunctioneerd. De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) stellen een onderzoek in naar de rol van de bestuurders van DSB.

Spaartegoeden
Voor de spaartegoeden treedt naar verwachting op korte termijn het depositogarantiestelsel in werking. Daarbij worden tegoeden tot 100.000 euro door de staat gegarandeerd. In feite dus geen reden om de spaartegoeden beneden dat bedrag op te nemen.

De DSB Bank kwam onder druk te staan door de oproep van Pieter Lakeman van de stichting
Hypotheekleed op 1 oktober jl. om de spaartegoeden op te nemen om zo een faillissement te forceren. Lakeman stelt dat DSB woekerpremies heeft berekend bij het verlenen van tophypotheken en wil dat DSB zijn cliënten schadeloos stelt. Door die oproep werd inmiddels ruim 600 miljoen euro opgenomen waardoor DSB gebrek aan liquide middelen kreeg en de Nederlandse Bank vandaag de noodregeling in werking stelde. Lees ook De Telegraaf.

http://www.fd.nl/artikel/13405251/banken-maximaal-euro-3-5-mrd-armer-dsb
http://www.fd.nl/artikel/13404455/lakeman-missie-volbracht

http://www.fd.nl/artikel/13405429/update-dsb-curatele-geplaatst
http://www.fd.nl/artikel/13401995/twee-onderzoeken-curatele-staande-dsb-bank-scheringa
http://www.fd.nl/artikel/13403911/houdt-noodregeling-dnb 
http://www.fd.nl/artikel/13404499/scheringa-botst-wellink-bos 

 
16-10-2009  

AOW-leeftijd in twee stappen omhoog naar 67 jaar

  DEN HAAG - Het kabinet verhoogt de AOW-leeftijd in 2020 naar 66 jaar en in 2025 naar 67 jaar. Mensen die lang hebben gewerkt, kunnen eerder stoppen. Zij krijgen dan een lagere AOW. Ook komt er een regeling voor zware beroepen. De AOW-leeftijd gaat sociaal en verantwoord naar 67 jaar, aldus het kabinet. Ook in de andere wetgeving wordt de pensioenleeftijd aangepast.
Lees verder...

 
17-10-2009  

Neues Museum Berlijn eindelijk open

 

BERLIJN – Het heeft de nodige voeten in de aarde gehad, de restauratie van het Neues Museum op het beroemde museumeiland in Berlijn. Zeventig jaar geleden werd het museum gesloten en in de tweede wereldoorlog raakte het zwaar beschadigd. De Britse architect David Chipperfield maakte er echter weer een paleisje van maar liet ook deels de gevolgen van de tweede wereldoorlog in beeld.
Vijf musea telt het museumeiland en om die alle te bezoeken heb je toch wel een weekje nodig. Topstukken in het Neues Museum zijn o.a. het beeld van de Egyptische koningin Nefertete en een 3000 jaar oude gouden hoed.

 
19-10-2009  

DSB tenonder, Bos weigert 100 miljoen steun


Wordt de ondergang van de Dirk Scheringa Bank ook de ondergang van Gerrit Zalm?
 

ALMELO – De DSB Bank is niet meer te redden. Zondagavond gooide Dirk Scheringa de handdoek in de ring nadat gebleken was dat de Amerikaanse investeerder waarmee geschermd werd, niet bereid was om in te stappen en minister Bos een beroep om 100 miljoen euro staatssteun voor het laatste alternatief van Scheringa weigerde. Scheringa toverde nog een plan B uit de hoed om de achtergestelde spaarobligaties ten bedrage van 110 miljoen euro om te zetten in aandelen. Dat deed hij in de verwachting dat de rekeninghouders van de achtergestelde spaarobligaties daarin zouden meegaan omdat bij een faillissement zij nagenoeg zeker alles kwijt zijn. Een groep spaarders kwam zelf met deze suggestie.

Voor de DSB Bank komen de problemen uiteindelijk een jaar te laat, omdat aangenomen kan worden dat vorig jaar de overheidssteun in het niet zou vallen bij de ruim 100 miljard euro die Bos toen in grote banken zoals Fortis, ABN en ING stak.
Een faillissement kost de staatskas in ieder geval 200 miljoen euro voor de sanering en het verkoopklaar maken van onderdelen van het Wognumse imperium van Dirk Scheringa. De claims kunnen bij een faillissement verder mogelijk oplopen tot een totaal van 1,5 miljard euro.

Concluderend kan verder gezegd worden dat het faillissement de staat meer kost dan de gevraagde staatssteun. Heet hangijzer in de onderhandelingen vorige week met Nederlandse banken waren de hypotheekclaims. Ook andere banken cq dochtermaatschappijen verkochten dezelfde soort producten als de DSB Bank, zo bleek uit het nu bekend geworden rapport van de AFM uit mei jl. Het principeakkoord dat Scheringa sloot met Jelle Hendrickx van de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken - om de cliënten met betalingsproblemen tegemoet te komen - hing als een zwaard van Damocles boven die onderhandelingen, omdat dit mogelijk gevolgen kon hebben voor die andere banken. Ook de Nederlandse Bank verbood het ondertekenen van die overeenkomst.

Scheringa zelf kwam dit weekend nog negatief in beeld omdat bekend werd dat hij begin oktober zijn spaartegoed van 700 euroton naar een andere bank overboekte. Dat deed hij uit boosheid omdat de Nederlandse Bank hem had gezegd dat hij zijn bestuurszetel moest opzeggen. Scheringa stortte het geld later terug.
Er komt nog een onderzoek naar de gang van zaken rondom de affaire DSB en de verantwoordelijke betrokkenheid van DSB-bestuurders zoals o.a. Ed Nijpels, Robin van Linschoten en oud- minister van Financiën Gerrit Zalm.

Lees ook de laatste schriftelijke noodkreet van DSB aan minister Wouter Bos.

 
20-10-2009  

Kroes geeft 24 uur voor verkoop HBU

 

ALMELO – Minister Bos krijgt een koekje van eigen deeg bij de voorgenomen verkoop van de Hollandse Bank Unie. HBU is een onderdeel van ABNAMRO en moet worden verkocht om toestemming te krijgen voor de fusie met Fortis Bank Nederland. HBU is intermediair in de handel in edelmetalen en gevestigd aan de Coolsingel te Rotterdam.
HBU moet worden verkocht omdat anders de fusiebank Fortis Bank Nederland - ABNAMRO te machtig wordt op de Nederlandse markt. ABNAMRO was eerder in onderhandeling met de Deutsche Bank over verkoop. Die haakte af maar schijnt nu weer in beeld te zijn.

 
20-10-2009  

Klacht Scheringa tegen curatoren DSB Bank


afbeelding DSB-boom
bron: NOS
 

WOGNUM – Dirk Scheringa vraagt deze week ook het faillissement aan voor DSB-Beheer, de moedermaatschappij van de DSB Bank. Scheringa maakte dat bekend in het TV-progamma Pauw & Witteman. Via DSB Beheer bezat Scheringa voor 250 miljoen euro aandelen in DSB Bank. Scheringa meldde dat hij nu niet meer bezat dan zijn 3 huizen waarvan het huis in Spanje zal moeten worden verkocht om van te leven. Ook AZ staat door het faillissement van DSB Beheer nu in de verkoop. Scheringa meldde eveneens dat hij een klacht heeft ingediend tegen de bewindvoerders/curatoren omdat deze zaterdagmiddag min of meer de Amerikaanse koper van DSB Bank de deur uitjoegen door te zeggen dat zij in de weg gingen liggen voor een overname. Op de vraag of de curatoren dat deden omdat zij zelf een groot financieel voordeel bij het faillissement hebben ging Scheringa niet in. Voor het saneren en verkoopklaar maken van DSB Bank in onderdelen wordt door minister Bos 200 miljoen euro gereserveerd. Een flink percentage komt daarbij ten goede aan de curatoren.

Uitkering na faillissement
Overigens was de bank lang niet zo slecht gefinancierd als sommige autoriteiten willen doen geloven. Het eigen vermogen van de bank was bijvoorbeeld bijna 250 miljoen euro positief en veel uitstaand geld komt gewoon 100% terug bij de bank. Na de liquidatie van de bank wordt er daarom verwacht dat gewone spaarders in ieder geval 60 tot 80 procent van al hun spaargeld, ook het bedrag boven de 100.000 euro, terugkrijgen. Achtergestelde spaarders krijgen niets, die staan volledig achterin de rij

Actuele geconsolideerde balans DSB 246 miljoen euro positief bij going concern en 345 miljoen euro negatief bij liquidatiebasis.
Arthur van den Enk maakte enkele 360º
foto’s van het DSB-kantoor tijdens de persconferentie.

 
21-10-2009  

ABN haalt Scheringa museum leeg

 

AMSTERDAM - ABN Amro heeft de kunstcollectie van duizend werken van het Scheringa Museum in Spanbroek opgeëist. Een deurwaarder arriveerde dinsdagavond rond half zeven bij het museum in Noord- Holland om de verzameling op te halen, om kwart over zeven reed een eerste transporter voor.
ABN amro is de hypotheekhouder voor de bouw van het nieuwe Scheringa museum dat in januari 2010 zou worden geopend. Op het bouwwerk zelf rust retentierecht van de aannemer.

Lees verder in De Telegraaf.
 

 
23-10-2009  

Vergelijking benzineprijzen moet beter

  DEN HAAG - Minister Van der Hoeven wil dat de benzineprijzen van tankstations beter vindbaar en vergelijkbaar worden voor de consument. Dat kan bijvoorbeeld via internet of de routenavigatie. Dit schrijft minister Van der Hoeven (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer. Van der Hoeven wil dat de consument vaker kan profiteren van de grote prijsverschillen tussen verschillende tankstations. Volgens de minister is er op internet en in routenavigatiesystemen te weinig betrouwbare informatie over de actuele benzineprijzen.'Ik wil deze informatievoorziening structureel verbeteren, zodat de prijsbewuste weggebruiker over voldoende informatie beschikt om weloverwogen te kunnen besluiten waar hij gaat tanken', aldus van der Hoeven.
Lees verder...

Archief
Terug naar vorige pagina