Sportberichten


Plaatsing  
 
15-09-2011  

Nederland aan de leiding in hippisch EK


Foto: Oranje onder leiding van bondscoach Rob Ehrens tijdens de openingsceremonie van het EK met verder v.l.n.r. Gerco Schröder, Jeroen Dubbeldam, Eric en Maikel van der Vleuten.
 

In totaal wisten slechts negen combinaties het loodzware parcours foutloos te bedwingen en op de sloot werden heel veel fouten gemaakt. Het sierde de parcoursbouwer Santiago Varelo om na afloop van de eerste manche van de landenwedstrijd daarover het boetekleed aan te trekken. "We weten dat paarden op zand meer moeite hebben met het springen van de sloot als op gras. Maar zoveel fouten is te veel. Ik denk dat de paarden net te weinig respect hebben gehad voor het hekje dat ik voor de sloot had geplaatst. Mogelijk een optisch probleem en ik ga samen met de jury kijken hoe we dat binnen de regels kunnen gaan aanpassen. Ik heb hier echt een fout gemaakt", aldus Varelo.

Voor Nederland ging net als gisteren Eric van der Vleuten als eerste van start. "Er was voor mijn gevoel een groot verschil tussen mijn rit van gisteren en de rit van vandaag. Gisteren kwamen we niet lekker in ons ritme en vandaag hadden we op hindernis twee al het goede ritme te pakken en konden we zonder een probleem naar huis rijden. Maar ik ga de dag niet prijzen voor het morgenavond is en deze wedstrijd is afgelopen. Kijk naar de Duitsers. Die liepen vandaag tegen een paar pechfouten aan en misschien overkomt ons dat morgen", aldus Van der Vleuten senior, die nu op een voorlopige twaalfde plaats staat in het tussenklassement.
Ook Jeroen Dubbeldam hield een paar slagen om de arm. "We zijn vandaag net zo binnengereden als gisteren. Lekker relaxed. Gisteren moest ik iets tempo vragen, maar vandaag liet ik bewust vanaf hindernis één tot en met vier tijd liggen om mijn paard BMC Van Grunsven Simon relaxed te houden. Dat lukte en Simon heeft voldoende speed om in de laatste lijn tijd te winnen, en ook dat lukte", aldus Dubbeldam, die nu op een zevende plaats staat in het individuele tussenklassement.
Maikel van der Vleuten had te maken met een dubbel gevoel na zijn rit. "Ik heb te veel strafpunten opgelopen, maar ben toch tevreden over mijn rit. Het foutje op de sloot kan ik niet verklaren. Daar heeft VDL Groep Verdi nog nooit een fout gemaakt. Het foutje op de laatste kan ik ook niet verklaren. Voor mijn gevoel kwam ik mooi bij die hindernis en was het echt een pechfoutje. Ik hoop mij morgen te kunnen revancheren met een foutloze rit", aldus Maikel, die door bondscoach Rob Ehrens werd geprezen. "Maikel is 23 jaar en debuteert ijzersterk op een kampioenschap. Echt chapeau! Ik denk ook dat dit de kracht is van Nederland door ook nu weer met een nieuw talent op komen draven, net als in 2007 het geval was met Vincent Voorn. Daarom ben ik ook blij dat hier vier leden van het Rabo talententeam zijn, Aniek Poels, Hendrik-Jan Schuttert, Sjaak Sleiderink en Stephanie van den Brink. Zij leren er van om over de schouders mee te kijken", aldus Ehrens, die zich morgen rustig met zijn team wil gaan focussen op de dingen die gaan komen. "Er ligt een parallel met Aken 2006, toen we ook aan de leiding gingen en die vast wisten te houden. Toen ook was de combinatie van focussen op de zaken die gaan komen en rust nemen een hele goede aanpak, en dat houden we goed in ons achterhoofd", vervolgde de bondscoach, die er ook voor waakt te optimistisch te zijn. "Er wacht ons nog een hele spannende dag en ik houd er niet van om de huid te verkopen voordat de beer geschoten is. Dus kalm aan en nog geen euforie".
Gerco Schroder wist met Eurocommerce New Orleans ook foutloos te blijven en de wijze waarop was indrukwekkend. De schimmel sprong gedurende het gehele parcours zeer overtuigend. "Ik vond het een uiterst moeilijke proef, alleen had ik ook even een probleem bij de sloot. We kwamen er naar mijn gevoel maar nipt over. New Orleans voelde vandaag net zo goed en scherp aan als gisteren en ik ben er zeker van dat deze schimmel ook de derde dag van dit EK aankan", aldus Schröder, volgens wie de strijd om de team medailles nog geheel open is.

Tekst: Jacob Melissen,
(In opdracht van de KNHS)
Meer info zie: www.europeanjumping2011.com

Uitslag springen, 2e wedstrijd:
Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 0 / 80.70
Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans (Colbert x Carthago) - 0 / 83.94
Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 0 / 82.40
Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) - 9 / 84.49
Tussenstand EK individueel:
1) Carsten-Otto Nagel (Dui) - Corradina - 0.69
2) Billy Twomey (Ier) - Tinka's Serenade - 0.95
3) Nick Skelton (Eng) - Carlo - 0 / 1.04
5) Gerco Schröder - Eurocommerce New Orleans - 1.54
7) Jeroen Dubbeldam - BMC Van Grunsven Simon - 2.51
12) Eric van der Vleuten - VDL GroepUtascha SFN - 5.59
30) Maikel van der Vleuten - VDL Groep Verdi - 12.37
Tussenstand EK landenwedstrijd:
1) Nederland - 7.42
2) Duitsland - 10.41
3) Frankrijk - 15.95
4) Groot-Brittannië - 17.46
5) België - 17.78
6) Zweden - 18.74
7) Ierland - 30.12
8) Zwitserland - 31.66
9) Spanje - 33.53
10) Portugal - 36.21
Uitslag springen 1.45 m (niet EK):
1) Emaluele Gaudiano (Ita) - Cocoshynsky - 0 / 66.86
2) Scott Brash (Eng) - Bom Ami - 0 / 67.46
3) Sergio Alvarez Moya (Spa) - Kisby - 0 / 69.02
4) Maikel van der Vleuten - VDL Groep Sapphire B (Mr.Blue x Grand Veneur) - 0 / 69.60
15) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 0 / 77.88
Tijdschema:
Vrijdag 16 september - 16.30 uur: 2e manche landenwedstrijd;
Zaterdag 17 september - rustdag;
Zondag 18 september - 15.30 uur: individuele finale over twee ronden.

Archief
Terug naar vorige pagina