Sportberichten


Plaatsing  
 
19-01-2011  

Stal Maathuis failliet, CSI Twente gaat door

 

GEESTEREN – De roemrijke en wereldbekende paardenhandel van Stal Maathuis in Geesteren is failliet. In 1839 ruim honderdvijftig jaar geleden begon Johannes Maathuis met de handel in paarden bestemd voor de landbouw en het transport met paard en wagen en werd destijds bekend onder de naam ‘Stal Mensman’, de bijnaam van de familie Maathuis. Zoon Gerard zette de handel voort en begon na de oorlog '40/'45 tevens in rijpaarden te handelen. De handel kreeg daarmee een grote vlucht en uit geheel Nederland leerde men ‘Stal Mensman’ te vinden.
Toen de in 1939 geboren zoon Jan ook nog eens succesvol werd in de springsport met 6 nationale kampioenschappen en zelfs eenmaal in de dressuur, werd die bekendheid zelfs internationaal. Mede door 15 jaar succesvol in de nationale equipe geheel Europa te hebben doorgezworven, werd Stal Maathuis internationaal bekend. Troongraaf, Troongrafin en Dolman waren misschien wel de meest succesvolle paarden waarmee Jan prijzen pakte. Dat bleef eveneens niet onopgemerkt en vooral uit Duitsland, Engeland, Ierland en Amerika kwam er zoveel belangstelling voor talentvolle paarden dat Stal Maathuis een wereldspeler werd in de handel.
Nu zo vele jaren verder bleef de concurrentie niet stilzitten en waaar successen worden behaald duikt ook de handel op. Voor Stal Maathuis werd dat langzaam minder en ook het sinds jaar en dag georganiseerde internationale CSI Twente kon voor Stal Maathuis dat tij niet keren en is feitelijk na 152 jaar handel in paarden het doek gevallen.

Voor het jaarlijkse CSI Twente dat op erve Maathuis plaatsvindt heeft e.e.a. geen gevolgen. De handelsstal bv staat daar volkomen los van. Directeur Gerard Maathuis van CSI Twente meldt in een persbericht dat juist wordt geïnvesteerd in de accommodatie gelet op de Olympische ambities voor 2028. Ook is met het KWPN-stamboek een vijfjarige overeenkomst gesloten voor het houden van jaarlijkse keuringen van jonge spring-, dressuur- en tuigpaarden. Tevens is drievoudig wereldkampioen Edward Gal gecontracteerd voor een demonstratie en is de datum opgeschoven naar 23 t/m 26 juni, normaliter de data van het met zijn bijna 2500 deelnemers in omvang veel grotere tiendaagse hippische evenement Almelose Ruiterdagen. Die hippische dagen zijn eveneens wat opgeschoven en daarvan kunt u de data 24 juni t/m 3 juli in de agenda schrijven. De eerste drie dagen zijn de ponydagen.

Archief
Terug naar vorige pagina