Sportberichten


Plaatsing  
 
04-11-2010  

Darius Dhlomo, voetballer met het zwart-witte hart

 

ALMELO - Donderdag 18 november om 19.30 uur presenteert de legendarische voetballer Darius Dhlomo zijn biografie bij boekhandel HilariusBroekhuis Almelo aan de Koornmarkt.
Dhlomo gaf zijn volledige medewerking aan de totstandkoming van de biografie, die werd geschreven door freelance journalist Ben Siemerink en publicist en historicus Wim Coster en wordt uitgegeven in samenwerking met uitgeverij de Arbeiderspers.

De biografie:

Darius Dhlomo
Voetballer, boxer, muzikant, activist

Darius Dhlomo is zowel Zuid-Afrikaan als Tukker, zowel bokser als muzikant en zowel voetballer als politiek activist. Als zwart jongetje in het Zuid-Afrika van de jaren ’30 maakt hij op harde wijze kennis met het Apartheidsregime. Als Darius eind jaren ’50 de kans krijgt om als profvoetballer in Nederland aan de slag te gaan, proberen de Zuid-Afrikaanse autoriteiten van alles om hem, als criticaster van het regime, tegen te werken.

Uiteindelijk belandt Darius eind 1958 toch in Nederland, bij Heracles in Almelo, waar zijn landgenoot Steve Mokone al speelt. In de vijftig jaar die hierop volgen zal hij Twente als zijn thuis gaan beschouwen. In Nederland maakt Darius niet alleen als voetballer furore, hij weet de mensen ook te vermaken met zijn talent voor boksen en muziek. Bovendien blijft hij zich vanuit Nederland uitspreken tegen het Apartheidsregime. Dat leidt er uiteindelijk toe dat Darius pas in 1992 weer voet op Zuid-Afrikaanse bodem zet.

Deze biografie, geschreven door Ben Siemerink en Wim Coster, biedt een kijk in het bewogen leven van een bijzondere man, die altijd – of het nu voetbal, boksen, muziek of politiek activisme betrof – voor ogen had om ‘de mensen blij te maken’.

Ben Siemerink is freelance journalist. Hij reisde in 1992 met Darius Dhlomo mee naar Zuid-Afrika om van diens terugkeer verslag te doen in de Twentsche Courant Tubantia.
Wim Coster is publicist en historicus. Hij is verbonden aan het Historisch Centrum Overijssel.


Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de feestelijke boekpresentatie van Darius Dhlomo, waarbij de hoofdpersoon zelf ook aanwezig zal zijn. De presentatie is op donderdag 18 november, aanvang 19.30 uur, bij boekhandel HilariusBroekhuis, Koornmarkt 24 in Almelo.
Graag aanmelden per email via: a.reymer@boekhandelbroekhuis.nl  

Archief
Terug naar vorige pagina